Najprej ji je naredil otroka, nato pa jo ubil in zažgal v vrtni lopi

Slika je simbolična. (Vir: Pixabay)

V Franciji se je začelo sojenje morilcu, ki je ubil 15-letno deklico, v medijih sicer znano kot Shaïna. Ubil jo je Driss, potem ko je zanosila z njim, njunega otroka pa ni hotela splaviti. Njen morilec v javnosti ni veliko povedal, se je pa bojda pohvalil svojim jetniškim kolegom, z nasmehom na obrazu, da jo je ubil, ker je bila cipa, in hotel, da bi njegova mati za to izvedela, saj je musliman. Shaïna je tako postala simbol nasilja nad ženskami, poroča Charlie Hebdo. 

Svojim jetniškim kolegom naj bi dejal, da “raje prejme 30 let zaporne kazni kot pa da je oče pankrta, cipinega sina”. Driss naj bi ob začetku pripora še naprej veselo objavljal posnetke lastnega “rapanja” v zaporniški celici, neobremenjen z zločinom, ki ga je storil.

Shaïna je bila pri 13 letih žrtev spolnega nasilja. Dve leti po posilstvu se je šele začela soočati s travmo posilstva, sicer še vedno v okolju, kjer je prevalenca spolnega nasilja pogostejša kot v drugih okoljih v Franciji.

Svoj tragični konec je dočakala 25. oktobra 2019. Driss jo je zvabil v vrtno lopo z jasnim namenom, da jo umori. V lopi je predhodno skril kuhinjski nož, par rokavic in steklenico bencina. Driss, s katerim se je spoznala na socialnih omrežjih, jo je zabodel in še pri živem telesu zažgal, piše Charlie Hebdo.  Starši so njeno izginotje prijavili en večer, preden so jo našli zažgano v vrtni lopi. Doma je za sabo pustila torbico in pozitiven test nosečnosti. Policisti so starše poslali domov.

Ulice Creila, od koder je bila Shaïna. (Vir: AFP)

Že istega večera pa se je razlegla vest o goreči vrtni lopi. Gasilci so intervenirali, medtem ko so jo starši še vedno iskali. Vmes so se razširile govorice, da so v izgoreti lopi našli mrtvo dekle. Da je šlo za Shaïno, je izvedel njen starejši brat Yasin. Ko je prišel do prizorišča zločina, so jo uspeli identificirati. Nosila je zobni aparat in prstan na roki, po tem so vedeli, da je bila ona.

V vmesnem času je bil njen morilec še vedno na begu. Policiji ga je prijavil njegov prijatelj, saj se mu je ta brezskrbno pohvalil: “Skuril sem jo.” Driss kljub vsem dokazom vztraja, da je nedolžen.

Nevarno okolje
Charlie Hebdo nato poroča, da je mesto Creil okolje, v katerem je Shaïna odraščala izrazito neugodno za mlada dekleta. Številne, s katerimi je govorila novinarka francoskega časnika, se bojijo podobne usode. Številne se počutijo “opazovano”, še posebej, če se oblečejo drugače, kot pričakuje tamkajšnja skupnost, so označene za lahka dekleta. Tako je bilo tudi s Shaïno. Nek 18-letni fant, s katerim je govorila novinarka, izpove, da je bil njen nadimek  dejansko cipa. Tovrstne oznake so prvi korak do razčlovečenja in opravičevanja nasilja.

Gal Kovač