fbpx

Najstarejša nacionalna televizija BBC bo odpustila 450 ljudi, letos morajo zaradi koronavirusa privarčevati 125 milijonov funtov

Foto: epa

Najstarejša in največja nacionalna televizija na svetu – britanski BBC – je na svoji spletni strani v začetku tega meseca najavila, da bo odpustila 450 ljudi. Med drugim bodo ukinili regionalno angleško televizijo, radio in spletno oddajo Inside Out.

British Broadcasting Corporation (BBC) je britanska javna radiotelevizija. S sedežem v Broadcasting House v Westminsterju v Londonu je najstarejša nacionalna radiotelevizija na svetu in po številu zaposlenih največji izdajatelj televizijskih programov na svetu. Skupaj ima več kot 22 tisoč zaposlenih, od tega več kot 16 tisoč v radiodifuziji javnega sektorja. Skupno število osebja je 35.402, če so vključeni zaposleni s krajšim delovnim časom, prilagodljivo in s pogodbenimi pogodbami. BBC ustvari letno skoraj 5 milijard funtov prihodkov. Izguba v letu 2019 je znašala 52 milijonov funtov, BBC pa beleži skupno izgubo v vrednosti več kot ene milijarde funtov.

V vodstvu BBC napovedujejo zmanjšanje 450 delovnih mest. Sedem od 20 predstavništev na regionalnih televizijskih postajah bo odstranjenih, nekatere lokalne radijske oddaje pa bodo dodane. Inside Out bo nadomestil nov raziskovalni novinarski program, ki bo imel šest regionalnih edicij namesto prejšnjih 11. Zmanjšanje naj bi do leta 2022 prihranilo 25 milijonov funtov. BBC je že pred časom povedal, da mora zaradi finančnih pritiskov, ki so posledica pandemije koronavirusa, letos prihraniti 125 milijonov funtov.

Slovenska RTV se noče racionalizirati, raje bi dvigali prispevek
V Sloveniji je slika popolnoma drugačna. RTV beleži izgube v višini sedem milijonov evrov, ki bi jih vodstvo in levi del politike reševali z dvigom obvezne RTV naročnine, s tem pa bi breme slabega vodenja institucije z več kot 2 tisoč zaposlenimi preložili na pleča davkoplačevalcev. Zato je ministrstvo za kulturo pripravilo osnutek treh zakonov, ki spreminja določene pogoje financiranja RTV Slovenija, kar bo vplivalo na razporeditev sredstev v slovenskem medijskem prostoru in omogočilo javni hiši optimizacijo dela s pomočjo prenosa dejavnosti, ki zanjo niso temeljne. V različnih novinarskih združenjih tako že pripravljajo upor, čeprav imamo v Sloveniji izrazito nepluralen medijski trg in javno RTV, s preveč zaposlenimi, slabim programom in je politično izredno neuravnotežena.

BBC (Foto: epa)

Luka Perš