Najstarejši sin kubanskega diktatorja Fidela Castra storil samomor

Fidel Angel Castro Diaz-Balart (Foto: STA)

Najstarejši sin umrlega kubanskega diktatorja Fidela Castra Fidel Ángel Castro si je sinoči vzel življenje, potem ko je poiskal zdravniško pomoč zaradi hude depresije in se zdravil zunaj bolnišnice. 

Oseminšestdesetletni Castrov sin, zaradi podobnosti svojemu očetu znan tudi kot Fidelito, je po študiju v Sovjetski zvezi postal jedrski fizik. V času svoje smrti je bil znanstveni svetovalec kubanskega Državnega sveta in podpredsednik kubanske akademije znanosti.

Več kot desetletje je bil vodja državnega jedrskega programa
Do njegove smrti je prišlo več kot leto po tem, ko je njegov oče preminil novembra 2016. Od leta 1980 je bil Castro mlajši več kot desetletje vodja državnega jedrskega programa. V času, ko je bil odgovoren za program, je bil vodilni pri razvoju prve kubanske jedrske elektrarne. Ti načrti pa so padli v vodo po razpadu Sovjetske zveze, ko se je končalo trgovanje in pomoč Sovjetske zveze.

Fidel Castro (foto: Twitter)

Jabolko spora v vojni za skrbništvo
Po tem, ko je projekt padel v vodo, se je Fidelito po navedbah britanskega Expressa umaknil iz javnosti. Po svoji materi Mirti Diaz-Balart je bil bratranec člana predstavniškega doma ZDA Maria Diaz-Balarta in nekdanjega ameriškega kongresnika Lincolna Diaz-Balarta, ki sta bila sovražnika njegovega očeta.

Castro mlajši je bil jabolko spora glede skrbništva med njegovo materjo in očeta, mati ga je namreč pri njegovih petih letih odpeljala s seboj v ZDA, potem, ko je naznanila, da se želi ločiti od Castra. Castru je uspelo Fidelita po koncu revolucije leta 1959 pripeljati nazaj na Kubo.

N. Ž.

 • xtc

  Ni prav velika škoda.

 • Caetano

  Glede na to kakšnega očeta je imel ni čudno, da se mu je speljalo.

 • Balkica

  Še en dokaz več, kako huda bolezen je depresija!
  Sigurno je imel na razpolago vsa mogoča zdravila, ki pa mu niso mogla pomagati.

 • dr Janez Sveti

  Jako pomembno.
  DR janez Sveti

 • stajerc5

  Zalostno, da se njegov foter ni spomnil kaj taksnega!

 • pesjanar

  Čudno da se mu ni še prej zmešalo,ni prijetno živeti ob očetu ki je dal pobiti cele vasi ,človeku ki je svoje ljudi držal v predpotopnem času,morda pa sploh ni samomor,pri komunistih je umor bolj verjetna varjanta.

  • Tom Žnidarčič

   Ah ne vem koliko mu je blo neprijetno. Bi moral kaj o tem pobarat Miša.

 • sprehajalec

  Teža očetovih zločinov, ki so uničili kubanski narod,, je bila prehuda…

  • stajerc5

   Po tej logigki bi moral biti cel park Tivoli poln obesenih samomorilcev, nje!?