Najstnica, ki so ji v času prehodne spolne dismorfije odrezali dojki, toži nevestne zdravnike

Foto: Družabno omrežje Twitter

Najstnica toži zdravnike, ker so ji pri 13 letih odstranili dojke in ji dali zaviralce pubertete. Pismo “… postavlja Layline starše pred lažno dilemo: ‘ali bi raje imeli živega sina ali mrtvo hčer?'”

Najstnica toži zdravstveno podjetje in zdravnike, ki so ji pri 12 letih dali kontroverzna zdravila za zaviranje pubertete in ji z operacijo dvojne mastektomije odstranili zdrave dojke, ko je bila stara komaj 13 let. Obtožila jih je “namerne goljufije in prikrivanja.”

Layla Jane, 18-letna detranzicionistka, ki jo zastopa odvetnik Harmeet Dhillon, v pismu o nameri za tožbo trdi, da so jo na hitro odpeljali v zdravniško oskrbo, ki ji je spremenila življenje, medtem ko ona in njena družina niso bili ustrezno obveščeni o tveganjih in drugih pomembnih informacijah, kot je na primer stopnja opustitve spolne disforije v otroštvu.

“Layla je pri 12 letih takoj začela uporabljati zaviralce pubertete in testosteron, pri 13 letih pa je imela dvojno mastektomijo,” navaja pravno pismo.

Opravili odstranitev dojk brez zdravljenja duševnih težav

“Dva od Laylinih prvih ponudnikov sta svetovala, da v skladu s Kaiserjevo uradno politiko Layla ne sme začeti uporabljati medspolnih hormonov, dokler ne dopolni 16 let, in svetovala, da operacija ni dovoljena do starosti 18 let,” trdi pismo. “Toda kmalu zatem je Layla končala v rokah dr. [Susanne E.] Watson, dr. [Lise Kristine] Taylor in dr. [Winnie Mao Yiu] Tong. Ti zdravniki so Layli takoj odobrili medspolne hormone in dvojno mastektomijo (odstranitev dojk) pri starosti 13 let, ne da bi opravili ustrezno oceno in zdravljenje Laylinih obsežnih sočasnih duševnih bolezni.”

Mladim ne bi smeli dovoliti spremeniti spola

“Mislim, da mi ne bi smeli dovoliti, da spremenim svoj spol, preden sem lahko zakonito privolila v seks,” je Layla dejala prejšnji teden med nastopom na Fox News. “Mislim, da zaradi te izkušnje nisem na boljšem, in mislim, da je prehod moje stanje še poslabšal.”

V pismu je navedeno, da so zdravniki “potisnili” otroka in njene starše na “tranzicijsko pot, pri čemer so se ukvarjali z namernim, zlonamernim in zatiralskim prikrivanjem pomembnih informacij in lažnimi predstavitvami.”

(Foto: Shutterstock)

Zdravniki niso omenili visoke stopnje opustitve otroške spolne disforije

“Prikrivanje je med drugim vključevalo pomanjkanje ustreznih kliničnih raziskav, ki podpirajo takšno zdravljenje, zlasti za 12-letna dekleta; obstoj visokokakovostnih kliničnih raziskav, ki kontraindicirajo zdravljenje; 80–90-odstotne stopnje opustitve otroške spolne disforije; in velika možnost preusmeritve in obžalovanja,” navaja pismo.

“Goljufive napačne predstavitve so med drugim vključevale lažno predstavljanje, da Laylina spolna disforija in sočasni simptomi duševnega zdravja ne bodo izginili brez posnemanja prehoda na spremembo spola, lažno predstavljanje, da Layla predstavlja povečano tveganje za samomor, razen če se preusmeri, in postavljanje Laylinih staršev pred lažno dilemo: ‘ali bi raje imeli živega sina ali mrtvo hčer?'”

Chloe Cole, še ena detranzicijska 18-letnica, je prejšnji mesec napovedala prvo uradno tožbo v ZDA zoper isto zdravstveno negovalno skupino, ki ji je prav tako olajšala spremembo spola kot mladoletnici. Gre za ključno tožbo v zgodovini ameriške pravne prakse, ki bi lahko povsem ustavila prakso radikalnih LGBTQ ideologov, ki želijo že v zgodnji mladosti spolno zmedenim predpubertetnikom sugerirati, da je edina pot iz depresije fizični poseg v telo in kemična kastracija.

Andrej Žitnik