fbpx

Najstnik musliman z doma narejeno bombo ustrahoval Londončane

Foto: epa

Terorist je pustil bombo na podzemnem vlaku na poti v Westminster. Potnikom se je zdel sumljiv paket s štrlečimi žicami, za katerega se je izkazalo, da gre za doma narejeno bombo. Policisti pa so le nekaj ur kasneje že aretirali 19-letnega muslimana, ki ostaja v policijskem pridržanju. Zaskrbljujoče je tudi to, da ne vedo, koliko časa je bila bomba sploh na vlaku.

Zagotovo gre za teroristično dejanje, saj gre za skrbno načrtovan napad s strani 19-letnika, ki je bombo pustil na vlaku podzemne železnice, ki pelje od londonskega Westminsterja do turistične znamenitosti, imenovane The Shard in od koder je najboljši razgled na celotno mesto, blizu je tudi znamenitost londonski most oziroma London Bridge.

Da se na vlaku morda nahaja bomba, so opazili potniki, saj je bil na njihovem vlaku paket, ki so ga očividci opisali kot vrečo, iz katere so štrlele žice, in opozorili osebje na vlaku. Postaja Greenwich North je bila zaradi tega evakuirana za več kot sedem ur, a še dobro, da so policisti obvestilo vzeli tako resno. Paket s štrlečimi žicami se je zares izkazal za bombo, ki so jo strokovnjaki za odstranjevanje bomb kasneje načrtovano uničili z eksplozijo.

London je želel pognati v zrak 19-letni musliman
Policisti pa so le nekaj ur kasneje že aretirali 19-letnega muslimana, ki so ga prepoznali kot odgovornega za sicer spodletel bombni napad. Priče so ga opisale kot belega, bradatega moškega, policisti pa so šli takoj v akcijo in ga prepoznali kot prebivalca severnega Londona, kjer so ga tudi aretirali – sicer le streljaj stran od znamenitega nogometnega stadiona Emirates. Po britanskem zakonu je brez obtožnice lahko pridržan do 14 dni.

Je imel pomočnika?
Preiskava 19-letnega terorista je v polnem zagonu, saj so policisti bombo označili kot improvizirano eksplozivno napravo na vlaku londonske podzemne železnice. Očitno pa imajo še druge osumljence, saj naj bi 19-letnik doma narejeno bombo zgolj pustil na vlaku podzemne železnice, dopuščajo pa možnost, da je imel pomočnika oziroma da je bombo sestavil nekdo drug. “Ni še znano, kdo je sestavil napravo in kakšen je bil njegov namen. Zato je še vedno možnost, da je storilec poskušal postaviti dodatne eksplozivne naprave,” je za Daily Mail povedal predstavnik tamkajšnje policije.

The Times pa poroča, da obstaja možnost, da bi bil ta načrtovan napad z bombo lahko motivacija naslednikom oziroma posnemovalcem.

M. S.