fbpx

Največ potrjenih primerov za Covid-19 še vedno v ZDA, sledita ji Brazilija in Indija. V Evropi pa največ okužb beležijo v Rusiji in v Veliki Britaniji

Foto: epa

V Evropi je bilo do danes potrjenih preko 2,7 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, po svetu pa skupno 15 milijonov. Največ potrjenih primerov je v ZDA, kjer je novo okuženih preko 3,9 milijona prebivalcev, sledita Brazilija z 2,1 milijona in  Indija z 1,2 milijona. V Evropski uniji največ okužb beležijo v Španiji, kjer jih je 266 tisoč, v Italiji 244 tisoč, v Franciji 214 tisoč in v Nemčiji 203 tisoč. V Evropi kot celini pa je bilo največ primerov okužb v Rusiji, kjer jih je 777 tisoč in v Veliki Britaniji, 295 tisoč. 

Na svetu je bilo v torek zabeleženih največ novih primerov v Mehiki (6859), Rusiji (5862) in v Bangladešu (2744). V Evropski uniji vodi Romunija (1030), na Poljskem (380), Belgiji (164) in Avstriji (102). V torek je bilo največ smrti zabeleženih v Mehiki (915), Iranu (219), Rusiji (165) in Indoneziji (139). Skupno pa je bilo največ smrti zabeleženih v ZDA (skoraj 145 tisoč), Braziliji (81 tisoč), Mehiki (40 tisoč) in Italiji (35 tisoč).

Kot smo že omenili, so v Romuniji zabeležili preko tisoč primerov okužb z novim koronavirusom, skupno pa jih je zbolelo preko 40 tisoč. Po poročanju Romania Insider je Romunija dosegla največje število okuženih od začetka pandemije koronavirusa. V ponedeljek so zabeležili 36 novih smrti, kar je prav tako najvišje  dnevno število do sedaj. Na drugem mestu po rasti dnevnega števila novih okužb v EU, se je pojavila Poljska, ki je včeraj naštela 380 novih primerov in šest novih smrti. Poljsko ministrstvo je sporočilo, da imajo trenutno 1644 posameznikov v bolnišnici, 91 tisoč jih je v karanteni, skoraj deset tisoč pa jih je pod epidemiološkim nadzorom. Bolezen pa je do sedaj prebolelo 31 tisoč ljudi, poroča Poljska tiskovna agencija.

Koronavirus v Romuniji (Foto: epa)

Število okužb se vztrajno povečuje tudi v Avstriji, ki je ponovno pričela z uvajanjem strožjih ukrepov. V trgovinah,  na poštah in v bankah je tako ponovno obvezno nošenje maske od 24. julija dalje. Napovedali pa so tudi dodatne pogoje karantene, ki pa jih še bodo sporočili. Vse ostale podrobnosti bodo še znane glede na potek epidemije v prihodnosti. V interesu države je, da svojim državljanom in gostom zagotovi varno okolje.

Rusi so predstavili cepivo za Covid-19 (Foto: epa)

V Evropi kot kontinentu pa največ okužb beležimo v Rusiji in Veliki Britaniji. V Veliki Britaniji so našteli skupno 295 tisoč primerov okužb in 45 tisoč smrti, koliko pa jih je bilo v torek, še ni znano. V Rusiji so skupno zabeležili  789 tisoč okužb in preko 12 tisoč smrti. V torek so našteli 5862 novih primerov okužb in 165 novih smrti. Ruska vlada je v torek javnosti sporočila, da imajo pripravljeno cepivo zoper Covid-19, ki bi lahko bilo potrjeno za masovno izdelavo že v začetku avgusta. Rusko cepivo bi tako lahko bilo dobavljeno skupaj z edinstvenim patentiranim testom, ki identificira posebna protitelesa v človeškem telesu, ki napadejo “bodice” v obliki krone, ki jih ima virus, ko vstopi v telo. Več pa si lahko preberete TUKAJ.

Sara Kovač