fbpx

Največji kibernetski napad v zgodovini prizadejal tudi novomeški Revoz – napadalci zahtevali odkupnino v hrvaškem jeziku

Foto: epa

Več kot 100 držav po svetu je bilo danes tarča obsežnega kibernetskega napada. Napadalci so uporabili programsko opremo, ki zaklene računalnike in za ponoven dostop zahteva odkupnino v virtualni valuti bitcoin, poroča Slovenska tiskovna agencija. Tarče napada so bila predvsem številna podjetja in javne ustanove, o katastrofalnih posledicah napada tako poročajo tudi iz bolnišnic, kjer so se vrnili v “srednji vek”. Kot poroča STA, naj bi se v eni noči zgodilo več kot 91 tisoč napadov po svetu, od tega so jih osem zabeležili tudi v Sloveniji. Evropski policijski urad Europol je napad z izsiljevalskim virusom po vsem svetu danes označil kot najbolj obsežen kibernetski napad doslej. Za identifikacijo krivcev bo potrebna obširna mednarodna preiskava.

Ameriški časnik New York Times je na svoji spletni ediciji objavil animiran zemljevid, na katerem so označene države – prek lociranih okuženih računalnikov -,  ki so bile tarče kibernetskega napada. Širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, je sicer že zaustavljena, je za STA sporočil vodja nacionalnega odzivnega centra SI-CERT Gorazd Božič.

STA še poroča, da so se na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT takoj po odkritju napadov povezali z centri iz drugih držav in poiskali rešitev za zajezitev okužbe. Obveščeni so bili o napadih v novomeškem Revozu in pri nekaterih posameznikih, med tarčami napadov pa ni bilo državnih ustanov. Zaradi napada so sicer v Novem mestu ustavili delo v nočni izmeni, ustavljeno pa je tudi še danes.

V Revozu zahtevali odkupnino v hrvaškem jeziku
V Revozu so bili vsi računalniki zaklenjeni, na njih pa obvestilo v hrvaškem jeziku o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v bitcoinih v vrednosti 300 ameriških dolarjev, pa je poročal Radio Slovenija. Po treh dneh se ta vrednost podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane in neuporabne, če se odkupnina ne plača.

V Veliki Britaniji so bile tarča napadov večinoma zdravstvene ustanove po državi, v Španiji so napadli več podjetij, v Italiji pa med drugimi tudi izobraževalne ustanove. V Sloveniji do podobnih zapletov vendarle ni prišlo, saj na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana težav niso zaznali. Na ZZZS so za STA poudarili, da so njihovi sistemi dobro varovani.

Napadi povezani s skupino The Shadow Brokers
Naj spomnimo. Val kibernetskih napadov je očitno izkoristil napako, ki je bila izpostavljena v dokumentih, ki so pricurljali iz ameriške obveščevalne agencije NSA aprila letos, o čemer smo poročali tudi na Novi24TV. Napadalci so uporabili škodljivo programsko opremo, ki zaklene računalnike in zahteva odkupnino za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin v vrednosti 300 ameriških dolarjev. Strokovnjaki, ki so spremljali napad, so sicer dogajanje povezali s skupino The Shadow Brokers, še poroča STA.

Microsoft je sicer že izdal popravek za ranljivost informacijskega sistema, prek katerega se ta virus širi. Gorazd Božič vsem uporabnikom sistema Windows tako svetuje takojšnjo nadgradnjo.

L. S.