fbpx

Najverjetnejši scenarij v Avstriji: Za necepljene bo odrejeno strogo zaprtje

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg. (Foto: epa)

Avstrijske oblasti so pripravile poseben načrt za primer večje obolelosti za covidom-19. V primeru povečevanja števila obolelih na covidnih oddelkih necepljene čaka strogo zaprtje. 

V Avstriji neprestano raste tako število okuženih s koronavirusom kot tudi število zasedenih postelj s covidnimi bolniki. Avstrijska vlada je v luči zaskrbljujočih razmer pripravila načrt. Njegova prva faza je že stopila v veljavo 15. septembra, takoj zatem, ko je bila prekoračena meja 10-odstotne zasedenosti bolniških postelj z obolelimi za covidom-19. Posledica tega je bila tudi uvedba obveznega nošenja higienskih mask FFP 2, Polonia Cristiana.

Avstrijske oblasti so prepričane, da so tovrstne nove zaostritve nujne glede na težko situacijo v državi. Načrt za postopno stopnjevanje epidemioloških omejitev je sicer sestavljen iz petih stopenj. Na prvi stopnji se poleg nujnosti uporabe higienskih mask na sredstvih javnega prevoza in v trgovinah skrajša čas veljavnosti testov za prisotnost koronavirusa. Antigenski test je veljaven 24 ur, negativni izid testa PCR pa je mogoče uporabljati zgolj 48 ur. Naslednja stopnja pa bo stopila v veljavo takoj po 15-odstotni zasedenosti bolniških postelj s covidnimi bolniki.

Covid-19, bolniške postelje. Fotografija je simbolična. (Foto: sta)

Od takrat naprej bo za vse necepljene prepovedan vstop na zabave in dogodke, ki se jih bo udeleževalo prek 500 oseb. Tretja in četrta stopnja pa je povezana s prepovedjo vstopa za necepljene v restavracije, kulturne ustanove in v hotele. Se pa najhujše omejitve predvideva pri prestopu 25 odstotkov zasedenosti bolniških postelj s covidnimi bolniki. Takšen odstotek namreč pomeni popolno zaprtje za vse necepljene. V tem primeru jim bo strogo prepovedano zapuščati domove, razen v primeru službe in nakupov.

Domen Mezeg