Napad v hotelu v Hurgadi: rop ali terorizem?

Foto: Youtube/printscreen

Hurgada v Egiptu je znana kot priljubljeno letoviško mesto popotnikov iz vsega sveta. Po včerajšnjem napadu na dva turista iz Avstrije in enega iz Švedske se bo to najbrž spremenilo. Tudi če je šlo za “navaden” rop in ne teroristični napad, črna senca nad mestom ostaja.

Po petkovih prvih poročilih naj bi najmanj dva napadalca v hotel Bella Vista v Hurgadi ob Rdečem morju, kamor radi zahajajo tudi slovenski turisti, vdrla z morja s čolnom. A francoska tiskovna agencija AFP je kasneje poročala, da so napadalci z ulice dejansko prišli skozi hotelsko restavracijo.

Napadalci so bili po zadnjih podatkih oboroženi z noži, ranili pa so dva turista iz Avstrije in enega iz Švedske. Varnostne sile so enega napadalca ubile, drugega pa huje ranile.

Po petkovih poročilih naj bi napadalci nosili tudi zastavo džihadistične Islamske države (IS). Toda doslej odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, egiptovski minister za turizem Hišam Zazu pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ponoči sporočil, da je šlo po vsej verjetnosti za poskus oboroženega ropa in ne za teroristični napad.

V. V., STA