Terorista, ki je na Švedskem s tovornjakom zapeljal v množico, obsodili na dosmrtno ječo

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Privrženca skrajne skupine Islamska država Rahmata Akilova je sodišče v švedskem Stockholmu danes zaradi lanskoletnega terorističnega napada z ukradenim tovornjakom v švedski prestolnici obsodilo na dosmrtno ječo. Napad je zahteval pet smrtnih žrtev, 10 ljudi je bilo ranjenih. Akilov je na Švedsko prišel leta 2014 kot nezakoniti migrant.

Sodišče je obtoženega spoznalo za krivega terorizma, petkratnega umora in ogrožanja javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sodišče je tudi razsodilo, da bodo Akilova ob morebitni izpustitvi iz zapora izgnali iz Švedske. Običajno na Švedskem tisti, ki jih obsodijo na najvišjo kazen, za zapahi povprečno odslužijo 16 let. Sodišče je Akilovu tudi dosmrtno prepovedalo bivanje na Švedskem.

40-letni Uzbekistanec je med zaslišanjem priznal, da je z ukradenim tovornjakom 7. aprila lani zapeljal v peš cono v Stockholmu. Pred sodiščem je dejal, da je upal, da bo z napadom prisilil Švedsko, da se umakne iz mednarodne koalicije proti IS. Dejal je tudi, da je od članov IS dobil zeleno luč za napad, čeprav IS nikoli ni prevzela odgovornosti za ta napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalec je prišel na Švedsko kot nezakoniti migrant
Akilov je iz Uzbekistana na Švedsko prišel leta 2014 in tam zaprosil za bivanje. Decembra 2016 so njegovo prošnjo zavrnili in mu naložili, da mora v štirih tednih zapustiti Švedsko. Nato je izginil neznano kam. Švedske oblasti so ga nekaj mesecev pred napadom dale na seznam iskanih oseb.

Terorist Rahmat Akilov.

V napadu so umrli trije švedski državljani, Britanec in Belgijka.

C. Š., STA

 • Clemen J.

  Bravo pravi hun na pogled! Upam da ne bo dolgo živel

 • RATATA

  Takšnih tempiranih bomb je pri nas 1474
  in vsi ti nezakoniti, so zakonito podali komunistom vlogo,
  da jih zaščitijo pred kristjani.

 • Bahadur

  Dosmrtna ječa je brez veze. Žrl, pil bo na naš račun, poleg fitnes, sauna, tepih za vsakodnevne epeleptične napade. Zraven bo zastrupil še na ducate obvladljivih psihičev. Evtanazija z podporo psihiatrične stroke ki morajo osebku vcepiti v glavo da jih kljub temu dejanju dejansko čakajo device v onostranstvu. Z lulčki seveda, hahaha.

 • Vince Blake

  Za take bi jaz ponovno uvedel smrtno kazen.