fbpx

Napadalec iz Vegasa uporabil vsaj 23 kosov orožja in v nedolžne žrtve izstrelil več tisoč nabojev

DDM4 puška (Foto you tube)

Po podatkih policijskega oddelka Las Vegas Metropolitan Police so v hotelskem apartmaju Stephena Paddocka našli najmanj 23 kosov strelnega orožja, strelec pa je v nedolžne žrtve izstrelil več tisoč nabojev. 

V nedeljo zvečer se je zgodil eden izmed najbolj krvavih strelskih napadov v zgodovini ZDA, kot napadalca so identificirali kockarja Stephena Paddocka, starega 64 let. V napadu je umrlo najmanj 59 ljudi, ranjenih je bilo 527.

Po podatkih policijskega oddelka Las Vegas Metropolitan Police so v hotelskem apartmaju Stephena Paddocka našli najmanj 23 kosov strelnega orožja, v javnosti pa sta se pojavili sliki dveh od 23 pušk, ki jih je uporabil za streljanje na okoli 22 tisoč ljudi, ki so bili takrat na koncertu.

Predelano strelno orožje
Fotografije, ki jih je objavil Boston 25, prikazujejo dve polavtomatski pištoli, kjer je bila ena predelana iz polavtomatske v avtomatsko – takšna predelava mu je omogočila, da je lahko izstrelil več nabojev v krajšem času, pištola pa je imela pritrjen tudi nabojnik z več streliva, kar mu je omogočalo manj pogosto menjavo nabojnika. Drugo orožje na sliki ima oznako, ki kaže, da ga je izdelalo podjetje Daniel Defense, družba s sedežem v mestu Savannah, v Georgii, ki proizvaja različice puške AR-15, prvotno ustvarjene za ameriško vojsko. To orožje je zelo zanesljivo in ima teleskopsko lečo za natančnost.

Napadalec je pred kratkim kupil strelno orožje
Christopher Sullivan, generalni direktor podjetja Guns & Guitars, prodajalne orožja v mestu Mesquite v Nevadi, je potrdil, da je Paddock v njegovi trgovini v zadnjem letu kupil tri puške. Vsi nakupi so bili zakoniti in kupec je opravil rutinski pregled Zveznega preiskovalnega urada, je dejal Sullivan.

Orožje so našli tudi doma
Še vedno pa ni odgovora na vprašanje, kako je lahko takšen kup orožja prinesel v svojo hotelsko sobo, ne da bi ga kdo opazil. Šerif Joseph Lombardo s policijskega oddelka v Las Vegasu je dejal, da je Paddock v svojo hotelsko sobo v nekaj dneh prinesel vsaj deset kovčkov orožja in postavil dve puški na stojala ob oknih z razgledom na glasbeni festival. Pri tem je prinesel tudi tisoč trakov z naboji. Poleg orožja v hotelu pa so v njegovem domu našli še 19 drugih strelnih orožij, kot tudi razstrelivo in več tisoč trakov z naboji, v avtomobilu pa več kilogramov gnojila, ki ga je uporabil za izdelavo bomb.

Čeprav še ni povsem jasno, katere puške je Paddock imel, vemo, da so na seznamu:

  1. Štiri puške DDM4, ki jih proizvaja podjetje Daniel Defense. Puška ima dušilec bliskavice, zaradi česar je težje ugotoviti, od kod prihaja orožje. Nova stane približno 1900 dolarjev.
  2. Tri puške FN-15, ki jih proizvaja podjetje FN America, so prav tako opremljene z dušilcem bliskavice in s sistemom, ki povečuje natančnost. FN-15 se nanaša na serijo pušk  in ne na specifično orožje, cena nove pa je od 1000 do 2000 dolarjev.
  3. Vsaj ena puška AK-47 je ruska puška, ki jo vojska uporabljala od leta 1945 in je še vedno v uporabi. Znana je po svoji preprostosti in zanesljivosti, je manj natančna, ampak bolj uničujoča kot druge polavtomatske puške. Cena nove je samo 600 dolarjev.
  4. Vsaj ena puška Colt AR-15, ki je znana kot najbolj priljubljena puška v Ameriki.

 

Puška Colt AR-15 (Foto: YouTube)

D. Š.