fbpx

Napadena laburistka podlegla poškodbam. Bo to vplivalo na izid referenduma o brexitu?

Foto: EPA

Jo Cox, poslanka angleške laburistične stranke, ki jo je neznanec večkrat ustrelil in zabodel, je podlegla poškodbam. Motiv napada še ni znan, čeprav nekateri že namigujejo na teorije zarote. Napadalec, ki ga je policija malo po napadu aretirala, naj bi potem, ko jo je usodno ranil, zavpil: “Britain first,” (prevod: Britanija je prva)

Umor se je zgodil, preden je poslanka obiskala knjižnico v svojem volilnem okraju v kraju Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije. “Ne morem verjeti, bila je izredno prijazna, iskrena oseba. Ogabno je, da bi ji kdo lahko storil kaj takega. Pomislite na njene uboge otroke,” je dejala Tracey Smylie, lastnica trgovine, ki jo je poslanka obiskala pred dnevi.

Foto: EPA

Foto: EPA

Poslanka, ki je nasprotnica brexita, je bila napadena med viškom referendumske kampanje glede izhoda Velike Britanije iz Evropske unije. Zaradi smrti poslanke sta obe kampanji iz spoštovanja začasno prekinili z delovanjem, v vmesnem času pa so se na kruto smrt že odzvali nekateri domači in tuji politični veljaki.

Mariano Rajoy, španski premier, naj bi že poslal brzojavko Davidu Cameronu, premierju Velike Britanije, v katerem je obsodil brutalen napad na poslanko in ga pozval, naj njeni družini izreče sožalje. Njegovim besedam se je pridružila tudi švedska zunanja ministrica.

Sky news je v vmesnem času objavil novico, da naj bi napadalec pred umorom zavpil “Britain first”, kar v prevodu pomeni Britanija na prvem mestu. Nekateri špekulirajo, da naj bi njegov vzklik ciljal na politično suverenost Velike Britanije. Na otoku sicer obstaja tudi stranka z identičnim imenom. Policija motivov za napad še ne razkriva, saj naj bi se preiskava umora šele začela.

Ž. K.