fbpx

Napeto ozračje v Španiji: Ob praznovanju dneva državnosti strmoglavilo letalo

Foto: epa

Na današnji dan, ko v Španiji praznujejo dan državnosti, ob praznovanju tega ostaja grenak priokus, saj so razmere v državi daleč od želenih zaradi naraščajočih napetosti, ki so posledica odločitve lokalne oblasti v Barceloni pod vodstvom katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta, ki je kljub ustavni prepovedi iz Madrida izvedla referendum o neodvisnosti, uradni Madrid pa se je na to odzval s silo. Puigdemontovo vedenje in njegov nedavni nagovor katalonskega parlamenta nekateri vidijo kot nevarnost, ki bi ga lahko stala položaja, Katalonija pa bi na koncu lahko izgubila stopnjo avtonomije, ki jo je imela do zdaj.

Namere Puigdemonta so bile, da doseže čim več v korist španske pokrajine, a so se zdaj stvari obrnile v povsem obratno smer. Dejstvo je namreč, da je v torkovem nagovoru katalonskega parlamenta dejal, da je Katalonija pridobila pravico do neodvisnosti, hkrati pa je parlament pozval, naj odločitev o tem preloži.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

V Kataloniji so bili prepričani, da bo tovrstna odločitev prispevala k rešitvi problema in se bo naslednji dan vse nadaljevalo po starem. Kakorkoli, naslednji dan so dobili hladen tuš iz Madrida. Španski premier Mariano Rajoy je namreč od Puigdemonta zahteval, naj pojasni, ali je v nagovoru razglasil neodvisnost ali ne. To je storil z zelo jasnim razlogom, saj je želel vedeti, kako naj ravna v prihodnje glede avtonomije Katalonije in uvedbe vladavine Španije na tem območju.

Foto: epa

Puigdemont se na poziv Rajoya še ni odzval
Španski minister za zunanje zadeve Alfonso Dastis je ravnanje Puigdemonta označil kot prevaro, saj najprej govori eno, nato pa nekaj povsem nasprotnega. “Mislim, da Puigdemont nadaljuje delo, ki ga je vedno opravljal, kar vpliva na gospodarske in socialne spore,” ki v Kataloniji po besedah Dastisa niso zaželeni. Puigdemont se na vprašanja in obtožbe Madrida še ni odzval, kar kaže na to, da še vedno išče pravi odgovor na to vprašanje.

Foto: epa

Če bo Puigdemont odgovoril, da je bila razglašena neodvisnost, bo Madrid aktiviral 155. člen Ustave in razpustil katalonski parlament, nato pa poslal namestnika, ki bo v tem delu države vladal ob podpori vojske in policije. Katalonija bo izgubila avtonomijo, ki jo je imela do zdaj. Poraja se vprašanje, kako močan odpor bi lahko ob tem nastal glede na to, da je tudi v Kataloniji zaznati razdvojenost glede samostojnosti Katalonije ali ohranitve avtonomije, dejstvo pa je, da bo zdajšnje stanje za Puigdemonta pomenilo politični in moralni samomor.

Za dodaten črni madež na državnem prazniku pa je poskrbela še letalska nesreča. Ob obeležitvi španskega državnega praznika je strmoglavilo vojaško letalo, ki je sodelovalo na vojaški paradi v Madridu. Pilot naj bi v nesreči umrl.

N. Ž.