fbpx

Napočil je čas za težko pričakovano srečanje Trump – Putin: Spoznala se bosta ta teden na vrhu G20 v Berlinu

Foto: YouTube. Vladimir Putin in Donald Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin se bosta ta teden končno prvič srečala, sicer na vrhu G20 v Nemčiji, in ne v Sloveniji, kot si je želel predsednik Borut Pahor. Srečanje Trump – Putin bo tako ali drugače predstavljalo novi mejnik v zapletenih in kompleksnih rusko-ameriških odnosih, tudi zato, ker so ameriški mainstream mediji Putina obtožili vmešavanja v lanske jesenske predsedniške volitve. V zadnjih štirih letih je Trump pogosto hvalil Putina, sočasno pa ga je uradni Washington predstavljal kot velikega sovražnika. Ravno zato je moral v zadnjem času Trump večkrat javno zatrjevati, da se z ruskim predsednikom ni srečal še nikoli prej, da pa sta se slišala po telefonu in je bil Putin z njim vedno zelo korekten. Voditelji držav članic skupine G20 bodo zasedali v petek in soboto, 7. in 8. julija.

Naj spomnimo. Vladimir Putin je nekdanji visoki uslužbenec sovjetske obveščevalne službe KGB. Njegov vzpon na najpomembnejšo politično funkcijo v državi sovpada z začetkom agresivne zunanje politike in širitve ruskega vpliva na zahod. Putin je v času ameriške predsedniške tekme o Trumpu govoril z izbranimi besedami, opisoval ga je kot svežega in talentiranega politika, a hkrati opozarjal, da se ZDA vse bolj vdajajo politični shizofreniji. Zadnji komentar je prišel neposredno po obtožbah, da je Trump delil zaupne informacije z ruskimi obveščevalci.

Nenavadne okoliščine prvega medsebojnega srečanja tako skrbijo za napetost med svetovnimi mediji, ki bodo podrobno spremljali tudi vsakršen njun neformalni pogovor. Predvsem ameriški mediji oba opisujejo kot “mačista”, ki na takšen način nastopata tudi v javnosti, njuna telesna govorica izraža podobo moči. Tako nekako naj bi izgledalo tudi njuno srečanje, saj se oba zavedata simbolike in percepcije “moči”.

Trump zanika rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve
Čeprav so številni ameriški strokovnjaki v zadnjih tednih dali jasno vedeti, da ni nobenih dokazov o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve in da takšne laži verjetno širi tabor poražene demokratske kandidatke Hillary Clinton, pa mainstream mediji na čelu s CNN še vedno menijo, da je Trump trenutno pod izjemnim “političnim pritiskom”. Po njihovem se mora izogniti vsakršni interakciji, ki bi pomenila, da je pod vplivom svojega nasprotnika.

Putin sicer javno nerad kritizira ameriške predsednike, svoje nezadovoljstvo pa pogosto pokaže z obrazno mimiko na skupinskih fotografiranjih. Tako je bilo denimo na vrhu G20 leta 2013, ko sta Putin in Barack Obama stala drug ob drugem s smrtno resnim izrazom na obrazu, ameriški predsednik pa je kasneje medijem povedal, da je Putin včasih videti “kot zdolgočasen otrok v zadnji klopi razreda”.

Foto: YouTube. Nemška policija je pred začetkom vrha G20 v stanju pripravljenosti.

Srečanje ključno za prihodnost Evrope in Bližnjega vzhoda
Kot poroča CNN, bo srečanje med Trumpom in Putinom ključno za prihodnost Evrope in Bližnjega vzhoda. V zraku je namreč vprašanje o ameriških sankcijah zoper Rusijo zaradi okupacije Krimskega polotoka, prihodnosti Sirije po neizogibnem padcu teroristične skupine Islamska država in pa tudi vprašanje morebitnega konflikta med ameriško in rusko vojsko na tem območju.

Ameriški mediji menijo, da je Trump pred prvim srečanjem s Putinom celo v slabšem položaju, saj mu doma opozicija ves čas meče kolena pod noge in se nasploh vsakodnevno sprehaja skozi politične viharje. Na drugi strani pa se Putinu ni treba bati za podporo doma, saj si je pokoril vse večje medije v državi. Vse to v trenutku, ko so odnosi med Rusijo in ZDA na najnižji točki po koncu hladne vojne.

Zanimivo je, da sta tudi Trumpova predhodnika v Beli hiši, George Bush mlajši in Barack Obama, ob nastopu predsedniškega mandata pozivala k otoplitvi odnosov z Rusijo, a sta hitro spoznala, da je ideja zaradi nacionalnih interesov praktično neuresničljiva. Obstaja sicer velika verjetnost, da se Trump in Putin skupaj ne bosta želela pogovarjati pred kamerami, tudi zato, da bi se izognila škodoželjnemu poročanju ameriških medijev.

T. F.