fbpx

Napoved za konec tedna: Vročinski val bo še naprej kraljeval, tudi v senci 39 stopinj Celzija

Foto: Državni hidrometerološki zavod

Vročinski val, ki je zadel večji del Evrope, še ne popušča. Tuje tiskovne agencije poročajo, da gozdni požari pestijo številne balkanske države: Bosno in Hercegovino, Makedonijo, Albanijo, Srbijo, Grčijo in Bolgarija, imuna pa ni tudi naša domovina Slovenija. Včeraj popoldne je namreč ob železniški progi Divača – Rodik izbruhnil požar, ta pa se je na Krasu pojavil tudi danes, zato je Uprava RS za zaščito in reševanje za območje Krasa razglasila veliko požarno ogroženost. 

Na Dinari v Bosni in Hercegovini še vedno divja požar, od četrtka dalje pa je v državi razglašen rdeči alarm zaradi temperatur, ki se dvigajo do 42 stopinj Celzija. Zaradi temperatur, ki presegajo 40 stopinj Celzija, so rdeč alarm razglasili tudi v Srbiji in na Hrvaškem, kjer v tem času dopustuje največ Slovencev.

Foto: meteoalarm.eu

Rdeči zublji še niso pod nadzorom
Iz sosednje Hrvaške na območju občine Kistanje, kjer od torka še vedno niso uspeli popolnoma omejiti požara, poročajo o rekordnih številkah porabe elektrike, do česar je prišlo zaradi prekomerne uporabe klimatskih naprav in to ravno v času največje turistične sezone, ko ob obali dopustuje okrog milijonov turistov. Mesto požara, ki ga danes po navedbah STA gasi 124 gasilcev s pomočjo 50 vojakov, sta danes obiskala tudi hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković in obrambni minister Damir Krstičević.

Foto: iStock

Kmalu naj bi se obetal nov vročinski val
Danes se je živo srebro v Črni gori povzpelo na 42 stopinj, v Beogradu pa je bilo opoldne v senci kar 39 stopinj, kar je zahtevalo veliko obremenitev urgentnih zdravstvenih služb, ki so do takrat posredovale več kot 30-krat. Huda vročina naj bi trajala vsaj do konca tedna, nato pa naj bi sledila manjša ohladitev. Nemška tiskovna agencija Dpa poroča, da vremenoslovci opozarjajo, da bo manjši ohladitvi sledil nov vročinski val.

 Napoved za sosednjo Hrvaško v soboto in nedeljo:

Foto: Weather2Umbrella

Foto: Weather2Umbrella

N. Ž.