fbpx

Napovedane spremembe politike rabe jedrskega orožja med Indijo in Pakistanom bi lahko resno ogrozile svetovni mir

Indijski obrambni minister Rajnath Singh v Pokhranu (vir: twitter)

Indijski obrambni minister je na obisku v Pokhranu na zahodu province Rajasthan povedal, da bi Indija lahko v prihodnje spremenila svojo jedrsko politiko in se celo prva zatekla k jedrskemu orožju v vojni proti Pakistanu.

Napetosti med Indijo in Pakistanom v zadnjim mesecih vse bolj naraščajo. Sestreljen lovski pilot tu, sestreljen lovski pilot tam, streljanje ob meji ter uvedba novih drakonskih ukrepov v indijski pokrajini Kašmir so vrsta dejavnikov, ki preprečujejo umiritev situacije.

Zdaj je olje na ogenj prilil še indijski obrambni minister Rajnath Singh, ki je ob obisku v Pokranu v zahodnem Radžastanu, kjer je leta 1998 potekal prvi indijski jedrski poskus napovedal, da bi se lahko indijska doktrina rabe jedrskega orožja v prihodnosti spremenila.

Kdo bo koga
“Do danes je bila naša jedrska politika ‘Ne rabi prvi’. Kaj pa se bo zgodilo v prihodnje pa je odvisno od okoliščin,” je po pisanju Sputnika napovedal Singh.

To naj bi bil odziv na komentar poveljnika pakistanske vojske generala Qamarja Javeda Bajwe, ki je povedal da pakistanska vojska stoji ob strani Kašmircev. “Pripravljeni smo iti do konca, da bi izpolnili naše obveznosti v tem pogledu,” je povedal Bajwa.

Ob tem je potrebno spomniti, da je Pakistan edina država z jedrskim orožjem, ki se ni eksplicitno izjasnila v prid rabe jedrskega orožja, temveč je pripravljena uporabiti jedrsko orožje tudi v kolikor bi na primer Indija zmagovala v konvencionalni vojni.

Kašmir kot jabolko spora
Zadnji spor med državama je zaradi indijske pokrajine Kašmir. Čeprav pripada Indiji, pa je večina prebivalcev muslimanov, zaradi česar se v Pakistanu čutijo še posebej povezani z njimi. Nedavno pa je Indija Kašmirju odvzela avtonomijo, ki jo je do nedavno užival in celotno območje odrezala od sveta. Na ulicah je prisotna vojska, v pokrajini pa vlada medijski molk.

Ivan Šokić