fbpx

Napovedi so se uresničile: Panamski dokumenti objavljeni na spletu

Foto: Printscreen

Prihajajo nove podrobnosti o Panamskih dokumentih. Na spletu je dostopna zbirka podatkov, ki se nanaša na več kot 200 tisoč računov podjetij s sedeži v davčni oazi. Papirji razkrivajo, katera podjetja so s pomočjo odvetniške pisarne Mossack Fonesca,odprla račune v davčnih oazah. 

Med tistimi, katerih posli so se znašli pod drobnogledom, so tudi britanski premier David Cameron, predsednik Vladimir Putin, argentinski predsednik Mauricio Macri, nogometni zvezdnik Lionel Messi in igralec Jackie Chan. Premier Islandije Sigmundur Gunnlaugsson je potem, ko so dokumenti prišli na plan, odstopil, poroča BBC. Dokumente si lahko ogledate tukaj. 

Razkriti samo dokumenti, ki so v “javnem interesu”
V dokumentih je tudi 50 naslovov posameznikov in podjetij iz Slovenije, ki so povezani s podjetjem UPC Consulting. Konzorcij, v katerem sodeluje 400 novinarjev iz različnih držav, ni objavil vseh dokumentov, ki jih je 11 milijonov in pol, temveč samo informacije, ki so po njihovi oceni v interesu javnosti, je poročal Radio Slovenija. Obstajajo namreč tudi legitimne uporabe davčnih oaz in vsako podjetje s seznama ni samodejno kršilo zakona.

Podjetja s sedežem v davčni oazi sicer niso nezakonita, so pa navadno ustanovljena z namenom, da se lastniki izognejo plačilu davka. Včeraj je 300 ekonomistov napisalo pismo, v katerih so pozvali svetovne voditelje, naj s tovrstnimi posli končajo.

N. K.