fbpx

Naprodaj spominski kovanci za 2 evra

Spominski kovanec ob obletnici prve svetovne vojne (Foto: STA)

V ponedeljek bodo začeli prodajati spominski kovanec za dva evra s skupnim evropskim motivom, ki obeležuje 30-letnico evropske zastave.

Slovenija je letos izdala že tri verzije spominskih kovancev – junija ob 500-letnici prvega tiskanega besedila, novembra z izdajo dvoevrskega kovanca rimske Emone in še zadnjega, ki obeležuje 30 let obstoja evropske zastave. Kovance boste lahko kupili v Banki Slovenije in v vseh poslovalnicah Deželne banke.

Evropska zastava – simbol evropske skupnosti
Zamisel o evropski zastavi se je pojavila že leta 1955, ko je Svet Evrope za simbol evropske organizacije sprejel odločitev o modri zastavi z dvanajstimi rumenimi zvezdami, ki tvorijo krog. Leta 1983 jo je posvojil tudi Evropski parlament, 1985 pa so jo voditelji takratnih evropskih držav potrdili za uradno zastavo EU.

Ob letošnji obletnici bodo vse evropske države iz skupne monetarne unije izdale dvoevrski kovanec z enotnim motivom – evropsko zastavo, ki jo obkroža 12 stiliziranih ljudi. Avtor spominskega kovanca je George Stamatopoulos, kovanci pa so bili skovani v Italiji.

M. P., STA