fbpx

Srbsko sodišče narkošefa Šarića obsodilo na 15 let zaporne kazni zaradi preprodaje 6 ton kokaina

Srbski narkošef Darko Šarić (vir: twitter)

Narkošef Darko Šarić je bil na višjem sodišču v Beogradu obsojen na 15 let zaporne kazni zaradi mednarodnega tihotapljenja skoraj šestih ton kokaina. Šarić ni bil prisoten ob izreku obsodbe.

Po osmih letih sojenja je beograjsko višje sodišče Šarića, ki je po poročanju spletnega portala Krik vodil kriminalno skupino, odgovorno za tihotapljenje 5,7 tone kokaina iz Južne Amerike v Evropo, obsodilo na 15 let zaporne kazni.

Šarić ni želel prisostvovati izreku sodbe, zaradi česar ga niso pripeljali iz pripora. Razsodba sodišča še ni končna, saj se nanjo še vedno lahko pritožita tako obramba kot tožilstvo na prizivno sodišče, ki bo podalo pravnomočno obsodbo.

Zavrnil milejšo kazen, dobil višjo
Šarić je bil že leta 2015 obsojen na 20 let zaporne kazni, a je prizivno sodišče odločitev razveljavilo in ukazalo novo sojenje, med drugim zato, ker bi Šariću in članom njegove kriminalne skupine morali soditi po starejšem – milejšem zakonu, po katerem je zagrožena kazen za zločine, za katere ga bremeni obtožnica, največ 15 let zapora.

Srbski narkošef Darko Šarić (Vir: Twitter)

Sojenje Šariću traja že več kot osem let. Sprva je potekalo v njegovi odsotnosti, saj je bil na begu. Leta 2014 se je predal srbskim oblastem, kot razlog je navedel “spremembo politične klime”, zaradi česar je pričakoval pošteno sojenje. Dokler je bil na begu, so mu ponujali, da v zameno za priznanje krivde v zaporu odsedi 10 let.

Prvo obtožnico proti njemu so sprožili v aprilu 2010, od takrat pa so prišle še štiri. Skupaj je bilo obtoženih 36 ljudi, 9 jih je priznalo krivdo v zameno za zaporno kazen od štirih do 11 let. Trojica obtoženih je v zameno za sodelovanje s tožilstvom dobila status prič, medtem ko so bili trije obtoženi pravnomočno oproščeni.

Ivan Šokić