fbpx

Narobe svet: Ko mora zmagovalna makedonska stranka prositi Evropo, naj spoštuje ustavo in demokracijo

Foto: epa

Politični krizi v Makedoniji še vedno ni videti konca, saj predsednik države Gjorge Ivanov, kljub pozivom vodje socialdemokratov Zorana Zaeva in nelegalno izvoljenega predsednika makedonskega parlamenta še ni podelil mandata za sestavo vlade največji opozicijski in trem albanskim strankam, ki so skovale zavezništvo ob podpisu t. i. Tiranske platforme. Zaev sicer javno govori, da pričakuje mandat za sestavo vlade v roku desetih dni, medtem pa Makedonci še vedno vsak dan protestirajo pred zgradbo parlamenta in želijo enotno Makedonijo. Zdi se, da je zadnji branitelj države prav predsednik Ivanov, ki ga iniciativa Za enotno Makedonijo poziva, naj ne popusti. V teh dneh pa so sporočilo za javnost pripravili tudi v dosedanji vodilni stranki VMRO-DPMNE in  poslali vsem večjim evropskim institucijam, da bi vodilni možje v Evropi vendarle doumeli, zakaj z vmešavanjem v makedonske notranje posle delajo veliko napako.

V stranki VMRO-DPMNE zdaj opozarjajo, da je po 11. decembru, ko so bile na sporedu parlamentarne volitve, Makedonija doživela velik pretres na politični sceni. Prelomljeno je bilo tudi več let uveljavljeno politično pravilo, ki je zagotavljalo etično stabilnost in harmonijo v Makedoniji. Prišlo je do vmešavanja albanskega predsednika Edija Rame, prav tako so v parlamentu nelegalno izvolili novega predsednika, Talata Xhaferija.

Albanska manjšina predstavlja samo 25 odstotkov, trdi konservativna stranka
Konservativna stranka Evropi sporoča, da ima ta nekdanja jugoslovanska republika pravilo, da zmagovita stranka vedno sestavi koalicijo z zmagovalno albansko stranko, tudi če ima makedonska stranka absolutno večino in oblikovanje koalicije v resnici sploh ni potrebno. V stranki VMRO-DPMNE opozarjajo, da albanska manjšina predstavlja drugo največjo etnično skupino v Makedoniji, štela naj bi približno 25 odstotkov prebivalstva.

Stranka VMRO-DPMNE je, ne glede na to, da ji v letih 2008 in 2014 sploh ne bi bilo treba oblikovati koalicije, saj je na volitvah osvojila absolutno večino, obakrat šla v koalicijo z albansko stranko DUI, ki je prejela največ glasov. Desnica opozarja, da je tudi decembra lani znova zmagala na volitvah in so bili socialni demokrati (SDSM) poraženi. Vseeno pa so socialni demokrati s tremi drugimi albanskimi strankami oblikovali t. i. Tiransko platformo, ki je vodila k množičnim protestom in izgredom.

Tiransko platformo socialdemokrati podpisali v pisarni Edija Rame
Naj spomnimo. Platforma, katere podpisnik je pravzaprav tudi Edi Rama, zahteva dvojezično Makedonijo, kjer sta oba jezika obravnavana enakovredno, kjer se daje zeleno luč vzpostavitvi novega albanskega kantona, pa tudi spreminjanju makedonske zastave, grba in himne. Tu je veliko drugih aspektov, zaradi katerih je obstoj Makedonije kot države ogrožen kot še nikoli pred tem.

Voditelji SDSM in treh albanskih strank so takšno platformo podpisali pri albanskemu predsedniku vlade, Ediju Rami, v njegovem kabinetu v Tirani, v resnici pa gre za načrt oblikovanja t. i. Velike Albanije, ki zajema tudi velik del makedonskega ozemlja. To je seveda vodilo v množične proteste, saj Makedonci že več kot 70 dni protestirajo v vseh večjih makedonskih mestih, da bi zaščitili svojo državo pred neizbežnim razpadom.

Talat Xhaferi ima svojo “vizijo” o prihodnosti Makedonije.

Takšna vlada, v kateri bi sedela večina albanskih poslancev in samo manjšina Makedoncev, je za predsednika države in njegove državljane nedopustna, saj bi pomenila začetek razpada Makedonije in oblikovanje tretje albanske države na Balkanu. Protestniki so več tednov opozarjali socialdemokrate, da bodo v primeru izvolitve Xhaferija zavzeli parlament, zato je skrajno nenavadno, da se je Zaev svoj načrt odločil izpeljati ravno ob 18. uri, ko se pred zgradbo praviloma zbere največje število protestnikov.

V stranki VMRO-DPMNE trdijo, da to dokazuje, da so želeli v SDSM namerno sprovocirati podpornike desnice, da bi tuje institucije še bolj odločno stopile na njihovo stran. Ob izvolitvi Talata Xhaferija, ko je “nova koalicija” ustanovila vzporedno skupščino in je bilo slišati celo albansko himno, bi bilo težko pričakovati, da se ljudje ne bi odzvali, saj je bila njihova volja poteptana.

Dosedanja vodilna makedonska stranka sicer na glas obžaluje fizično obračunavanje s pripadniki SDSM in albanskih strank ter ga močno obsoja. Pričakuje pa, da bodo evropski voditelji končno doumeli, da podpirajo razkroj Makedonije, kot jo poznamo danes, in da volja ljudstva ne sme biti poteptana. Prav tako pozivajo Evropsko unijo, naj vendarle spoštuje makedonsko ustavo in druge demokratične institucije.

L. S.