fbpx

Narobe svet na Švedskem: Po mnenju njihovega levičarskega ministra vikinški simboli “predstavljajo spodbujanje k sovraštvu”

Foto: epa

Švedska vlada želi na predlog ministra za pravosodje iz vrst socialdemokratov prepovedati nekatere nordijske skandinavske simbole ter posamezne starodavne vikinške rune. Kot razlog za to so navedli to, da naj bi omenjeni simboli spodbujali k sovraštvu. Odziv javnosti je buren. Zanimanje za staro nordijsko tradicijo se je namreč v zadnjem času močno povečalo tudi na Švedskem, kar je predvsem posledica televizijskih serij, kot sta Igra prestolov in Vikingi.

Švedska vlada želi prepovedati posamezne starodavne vikinške rune in nekatere nordijske skandinavske simbole, poroča Voice of Europe. Kot razlog za prepoved nekaterih run so navedli dejstvo, da naj bi jih med 2. svetovno vojno uporabljali nacisti. Da gre za popoln nesmisel švedske vlade jasno nakazuje že dejstvo, da so rune stare več kot 1200 let in nimajo ničesar skupnega z nacisti. Obenem imajo rune za Švede zelo velik zgodovinski in verski pomen. V navezavi na slednje je potrebno poudariti, da je na Švedskem v definicijo rasizma vključeno tudi zatiranje vere. Potemtakem bi bila prepoved run sporna tudi z vidika, da ne bi bila v skladu s švedskim pravom.

V skladu z omenjenim predlogom švedske vlade bi bilo možno z obrazložitvijo, da spodbujajo sovraštvo, prepovedati celo nekatere stare nordijske simbole, med drugim tudi znameniti simbol kladiva norveškega boga Thora. Vse zapisano jasno nakazuje, da je glavni cilj načrtovanih prepovedi predvsem v tem, da bi Švedi pozabili na svoje korenine ter izgubili stik s svojim tradicionalnim načinom življenja.

Morgan Johansson (foto: epa)

Za omenjenim predlogom stoji minister za pravosodje
Za omenjenim predlogom stoji švedski minister za pravosodje iz vrst socialdemokratov, Morgan Johansson, ki pa je naletel na veliko ogorčenje javnosti. Zanimanje za staro nordijsko tradicijo se je namreč v zadnjem času močno povečalo tudi na Švedskem, kar je predvsem posledica televizijskih serij, kot sta Igra prestolov in Vikingi. Nad predlogom so najbolj zaskrbljeni pripadniki tradicionalne švedske verske skupnosti asatru. V petek, 24. maja 2019, pa bo pred parlamentom v Stockholmu potekal protest proti omenjenemu predlogu.

M. D.