fbpx

Nasilje tolp na Švedskem ušlo tako izven nadzora, da je Danska uvedla celo preglede na mejnih prehodih s Švedsko!

Foto: epa

Iz Švedske poročajo o streljanju zunaj nočnega kluba v centralnem delu mesta Norrköping, ki se nahaja južno od Stockholma. Glede streljanja, ki se je dogodilo prejšnji teden, se zdi, da je povezan s kriminalnimi tolpami. 

Do streljanja je prišlo zunaj nočnega kluba v bližini osrednje postaje mesta okoli 1:20 ure zjutraj.  Ekipa, ki se je kot prva odzvala na klic na pomoč, je zunaj kluba naletela na dva žrtvi s strelnimi ranami. Kljub temu, da sta bila oba nemudoma odpeljana proti bolnišnici, sta umrla zaradi prehudih poškodb.

Po poročanju policije sta bili obe žrtvi stari med 40 in 45 let in sta prebivali v okrožju Östergötland in Örebro. Nekaj ur po streljanju so osebo neznane identitete odpeljali v policijski pripor na zaslišanje, a so jo kmalu zatem izpustili.

Streljanje predstavlja enega izmed primerov nasilja tolp, ki še naprej pretresa večkulturno Švedsko. Oktobra so statistični podatki švedskega nacionalnega registra za zdravje in dobro počutje pokazali, da se je število strelnih ran v letu 2018 v primerjavi s predhodnim letom povečalo za kar 20 odstotkov. Od leta 2012 se je številka več kot podvojila.

Eksplozije vse pogostejše
Eksplozije so vse pogostejše tudi na Švedskem. Na novo objavljena policijska statistika je pokazala, da je bilo na Švedskem med januarjem in julijem 2018 skupno 83 eksplozivnih incidentov. Število le teh se je v letošnjem letu povečalo na kar 120, kar pomeni 45-odstotno rast. Nasilje tolp je na Švedskem šlo tako izven nadzora, da je Danska uvedla celo mejne preglede na svojih kopenskih mejah s Švedsko.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Velika večina Švedov meni, da bo stopnja nasilja v naslednjih mesecih ostala konstantna ali se bo povečala. Pred dnevi je anketa razkrila, da le 8 odstotkov švedskih volivcev meni, da se vladajoči socialdemokrati lahko spopadejo z reševanjem problema nasilja v tolpah.

Hana Murn