Nasilje tolp na Švedskem ušlo tako izven nadzora, da je Danska uvedla celo preglede na mejnih prehodih s Švedsko!

Foto: epa

Iz Švedske poročajo o streljanju zunaj nočnega kluba v centralnem delu mesta Norrköping, ki se nahaja južno od Stockholma. Glede streljanja, ki se je dogodilo prejšnji teden, se zdi, da je povezan s kriminalnimi tolpami. 

Do streljanja je prišlo zunaj nočnega kluba v bližini osrednje postaje mesta okoli 1:20 ure zjutraj.  Ekipa, ki se je kot prva odzvala na klic na pomoč, je zunaj kluba naletela na dva žrtvi s strelnimi ranami. Kljub temu, da sta bila oba nemudoma odpeljana proti bolnišnici, sta umrla zaradi prehudih poškodb.

Po poročanju policije sta bili obe žrtvi stari med 40 in 45 let in sta prebivali v okrožju Östergötland in Örebro. Nekaj ur po streljanju so osebo neznane identitete odpeljali v policijski pripor na zaslišanje, a so jo kmalu zatem izpustili.

Streljanje predstavlja enega izmed primerov nasilja tolp, ki še naprej pretresa večkulturno Švedsko. Oktobra so statistični podatki švedskega nacionalnega registra za zdravje in dobro počutje pokazali, da se je število strelnih ran v letu 2018 v primerjavi s predhodnim letom povečalo za kar 20 odstotkov. Od leta 2012 se je številka več kot podvojila.

Eksplozije vse pogostejše
Eksplozije so vse pogostejše tudi na Švedskem. Na novo objavljena policijska statistika je pokazala, da je bilo na Švedskem med januarjem in julijem 2018 skupno 83 eksplozivnih incidentov. Število le teh se je v letošnjem letu povečalo na kar 120, kar pomeni 45-odstotno rast. Nasilje tolp je na Švedskem šlo tako izven nadzora, da je Danska uvedla celo mejne preglede na svojih kopenskih mejah s Švedsko.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Velika večina Švedov meni, da bo stopnja nasilja v naslednjih mesecih ostala konstantna ali se bo povečala. Pred dnevi je anketa razkrila, da le 8 odstotkov švedskih volivcev meni, da se vladajoči socialdemokrati lahko spopadejo z reševanjem problema nasilja v tolpah.

Hana Murn

 • Zokanović

  Naj se streljajo saj Švedska proizvede in proda ogromno orožja. Eni napadajo drugi se branijo. Buisiness as usual.
  Elita pa itak prebiva v varovanih soseskah kjer migranti nimajo pogojev nastanitve. Otroci bogatih pa v zasebnih šolah.

 • samotoje

  Na meji med Dansko in Švedsko mi nikoli ni bilo treba pokazati potnega lista. Niti ogabnega z napisom SFRJ. Če so Danci uvedli preglede, je stvar zelo resna.

  • Jernej

   pa bos zdaj Moral, ce ze hoces ziveti v Taki drzavi kot je Svedska. He he he

  • Jernej

   V Svici takih stvari ni in jih nikoli ne bo. Lp

 • xtc

  Kaj zapisati ob tem?
  Samo tol,Švedi imajo veliko železarn in jeklarn in to je dobro.
  Kruta realnost preživetja pa je zas njih taka-s socialisti bo potrebno po istem receptu kot z ilegalci-žal to velja tudi za Evropo-tako daleč smo prišli.

 • skorpijon93

  16.4 % Švedov živi pod pragom revščine kaže evropski statistični urad, medtem ko švedska politika Velikodušno skrbi za tujce in njihovo rit, socialne države je že zdavnaj konec, lažne predstave o skandinavski socialni politiki so že davno izjalovele

  • Jernej

   sami so krivi, kaj pa imajo vedno leve vlade???? Se desnica tam podpre vedno Leve vlade. Tako je.

 • Novakec1

  Zraven prehodov se pa prosto sprehajajo, tako kot pri nas.

 • macon

  Razpadajočo državo bo seveda zamenjala samorganizacija in nadvlada tolp. To se je zgodilo povsod, kjer je država preveč skorumpirana in nesposobna opravljati osnovne funkcije kot je monopol nad nasiljem. V Mehiki imajo šalter korupcijo, na Švedskem pa levičarsko permisivno sprevrženost.

  V obeh primerih so kontrolo nad predmestnimi urbanimi področji prevzele tolpe. Na Švedskem in v EU se jim reče no-go cone.

 • Andrej

  Ko bo Švedom zmanjkalo denarja se bo šele kaj spremenilo. Predobro jim gre. Ampak, jih bodo musliči naučili kozjih molitvic. Še vsakega so. To je odlično opisano v knjigi Nobelove nagrajenke: Jaz sem Malala. Danes je ne bi dobila.

 • Milan Onič

  Ne vem zakaj imajo policijo in vojsko, obe instituciji, pa posedujeta strelno orožje!