fbpx

Nasilni migranti podrli del ograje, v policiste metali kamenje

Foto: epa

Več kot 200 migrantov je danes skušalo na silo priti čez grško-makedonsko mejo, pri čemer so podrli del žičnate ograje. Najmanj petim migrantom je pri tem uspelo priti v Makedonijo, a jih je makedonska policija vrnila v Grčijo.

Nekaj protestnikov je v policiste metalo kamenje, drugi pa so kričali: “Hočemo v Nemčijo!” in “Odprite meje!

Ne sprejemajo ekonomskih migrantov
Makedonija, ki jo na poti proti severu Evrope prečkajo množice beguncev, dovoli od prejšnjega tedna vstop v državo le še beguncem iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Na grški strani meje je zato obtičalo kakih 800 ljudi, večinoma Irancev, Maročanov, Pakistancev in državljanov Bangladeša, ki zahtevajo, da jim morajo dovoliti nadaljevanje poti proti severu Evrope.

Številke v Sloveniji
Medtem je v Slovenijo danes vstopilo 798 migrantov, od 16. oktobra pa kar 267.675. V Dobovo je danes s Hrvaške pripeljal le en vlak z begunci, drugega pa pričakujejo po 20. uri, na njem pa je po napovedih 953 migrantov.

Zvečer so bili vsi sprejemni centri po državi prazni, v namestitvenih centrih po Sloveniji pa je bilo 116 tujcev.

V povprečju so od sredine oktobra policisti dnevno opravili policijske postopke s 5300 migranti. V nastanitvene centre v notranjost države so tujce vsak dan povprečno spremljali s petimi vlaki in dvajsetimi avtobusi. Vse tujce so po prihodu v Slovenijo oskrbeli tudi humanitarni in zdravstveni delavci.

STA, B. O.