fbpx

Naslednja tarča severnokorejskega diktatorja tudi raj za surferje in potapljače – Havaji?

Foto: YouTube/iStock

Na svetu so redki, ki ne bi vedeli za nevarnost, ki jo komunistični režim Severne Koreje predstavlja za celotno mednarodno skupnost. Tokrat je severnokorejska diktatura zagrozila, da bo uničila Havaje, kar je to državo spodbudilo k izdelavi načrta jedrske obrambe, ki bi zagotovil preživetje ameriških državljanov. 

Ameriška zvezna država Havaji je pripravila poseben akcijski načrt, ki bi zagotovil obrambo pred jedrskim napadom kot odgovor na grožnje s strani diktatorske države. Havajski državni uradniki navajajo, da je jedrski načrt za obrambo države ključnega pomena za preživetje 1,4 milijona prebivalcev in obiskovalcev v primeru jedrske detonacije. Načrti, poleg usposabljanja osebja glede ravnanja z učinki orožja, vključujejo tudi pregled obstoječih postopkov, ki so namenjeni za ukrepanje ob množičnih nesrečah.

Havaje nedavni test prestrašil
Na nedavnih propagandnih slikah je bilo mogoče videti zatirane severnokorejske državljane, ki praznujejo ob nedavnem uspešnem jedrskem preizkusu. Nedavna izstrelitev Severne Koreje je vzbudila strah, da ima lahko ta skrivnostna država v rokah dovolj moči in zadostno tehnologijo, da udari še Havaje.

Foto: iStock

Ameriški politiki so iz tega razloga predsednika Donalda Trumpa pozvali k odprtemu dialogu s Kim Jong Unom, da ne bodo posledice katastrofalne. V pismu predsedniku so zapisali, da je pred napovedjo vojne jedrske Severne Koreje nekatere stvari treba razčistiti. “V tako nestabilnem območju, nedosledna in nepredvidljiva politika lahko vodi h konfliktu nepredstavljivih razsežnosti.” Načrt jedrske obrambe za Havaje po navedbah Expressa niso posodobili vse od vrhunca hladne vojne leta 1985.

Foto: YouTube.

ZDA pripravljene na vojaško posredovanje
Transkript telefonskega pogovora med Trumpom in njegovim filipinskim kolegom je razkril, da se ZDA pripravljene na vojaško posredovanje. Trump je povedal, da imajo ZDA poleg Korejskega polotoka zgoščeno veliko ognjeno moč, tam se namreč nahajata dve podmornici, ki sta najboljši na svetu.

Če bi Severni Koreji leta 2013 uspelo izstreliti jedrsko bojno glavo, ki je bila manj močna kot ta, ki je bila nedavno testirana, in bi zadela Honolulu, bi lahko ubila okrog 38.120 nedolžnih ljudi. Ameriški admiral Harry Harris opozarja, da je ob vedno večjem širjenju arzenala na severnokorejski strani nujno potrebno, da ZDA izboljšajo protiraketni sistem na pacifiškem otoku in namestijo nove jedrske radarske sisteme.

N. Ž.