fbpx

Pozor: Naslednji napad bo v Veliki Britaniji

Britanski parlament je sicer pred dnevi izglasoval, da se bo Velika Britanija pridružila zračnim napadom na IS v Siriji. Prvi napad je izvedla že nekaj ur po glasovanju (foto: epa).

Za osmim napadalcem, ki je sodeloval v terorističnem napadu v Parizu, se je izgubila vsaka sled, poročajo iz evropskih varnostnih agencij. Prav tako pa opozarjajo, da je Velika Britanija po vsej verjetnosti naslednja tarča napadalcev Islamske države. Na Otoku so na grožnjo že odgovorili z napadi na Sirijo.

Evropske varnostne agencije poročajo, da se je za Salahom Abdeslamom, odkar ga je prijatelj dan po napadu v Parizu odložil v bruseljskem okrožju, izgubila vsaka sled. Po besedah evropskih uradnikov je bil napadalec, ko je v Bruslju klical prijatelja, povsem iz sebe in prestrašen. Prav tako ne verjamejo, da je Islamska država Abdeslama sprejela nazaj medse, tudi če mu je slučajno uspelo priti nazaj v Sirijo.

Velika Britanija bo naslednja tarča
Obveščevalni podatki s strani evropskih varnostnih agencij kažejo, da se bo naslednja epizoda napadov, ki so jih izvedli v Parizu, odvila v Veliki Britaniji. Za zdaj podrobnosti grožnje še niso jasne, niti niso še definirali točne lokacije napada, poroča CNN.

Morda vas zanima tudi: Islamska država grozi Sloveniji: Preberite, kaj bo najprej razstrelila

Velika Britanija se je pridružila mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA v zračnih napadih na džihadiste Islamske države v Siriji. Britanski parlament je dal v sredo z 397 glasovi za in 223 proti zeleno luč za napade. Velika Britanija je le nekaj ur po glasovanju že izvedla prve zračne napade, poroča STA.

Napadalci v Parizu so povezani s Tunizijo
Višji uradniki so prepričani, da ima Islamska država močan vpliv tudi v Tuniziji in da so nekateri izmed načrtovalcev napadov prav člani IS v Tuniziji, prav tako pa tam načrtujejo tudi nadaljnje napade na Zahod. Strokovnjaki so prav tako odkrili povezavo med Tunizijo in francoskimi borci IS. Tunizijski člani organizacije so povezani tudi z Abujem Mohammedom al-Adanijem, vodjo IS v Siriji, ki je prav tako večkrat pozval k napadom na zahodne države.

N. K.