fbpx

Naslovnica, ki nikogar ne pusti ravnodušnega: Karikatura Trumpa, ki v rokah drži obglavljen Kip svobode razburja javnost

Foto: printscreen naslovnice Der Spiegel

Vplivni nemški tednik Der Spiegel je na naslovnici objavil karikaturo predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki v eni roki drži krvav nož, v drugi pa odsekano glavo Kipa svobode. Tednik je bil zato deležen številnih kritik in obsodb na obeh straneh Atlantika, saj so mnogi prepričani, da se z naslovnico igrajo z življenji žrtev terorizma na zelo grd način.

Karikaturist ameriško-kubanskega porekla Edel Rodriguez je dejal, da karikatura simbolizira “obglavljenje demokracije”. Na dnu karikature je sicer tudi napis “America First” oziroma “Najprej Amerika”. Jutarnji list povzema tudi besede glavnega urednika Der Spiegla Klausa Brinkbaumerja, ki je pojasnil, da ima “na prvi strani predsednik ZDA v rokah odsekano glavo, simbola dobrodošlice migrantov in beguncev v ZDA od leta 1986, in s tem demokracije ter svobode”.

Naslovnica tednika Der Spiegel. Foto: printscreen

Naslovnica tednika Der Spiegel.

To očitajo Der Spieglu
Časopis Bild pa v tej naslovnici vidi vzporednico z Emwazijem Mohamedom, ki je znan kot “Džihadist John” in ga je svet spoznal kot tistega skrajneža muslimanske skupine Islamska država, ki je obglavljal nedolžne talce. Omenjeni časnik v svojem članku opozarja na tradicionalni anti-amerikanizem Der Spiegla in opozarja, da je ta v času Georgea Busha pogosto kritiziral ameriški intervencionizem, zdaj pa, ko je na oblasti Trump, kritizira konec posredovanja.

BBC poroča, da nekateri nemški časniki, kot je Die Welt, za to karikaturo predsednika trdijo, da je “višek novinarstva” in “potrjuje predsodke veliko ljudi, ki se pojavljajo zaradi pristranskega poročanja mainstream medijev, ter da številni novinarji spodbujajo svoje videnje sveta, namesto da bi bili nevtralne priče temu, kar se dogaja.”

Naslovnica več pove o novinarjih Der Spiegla kot o Trumpu
Nemški podpredsednik Evropskega parlamenta Alexander Lambsdorff, iz vrst Liberalne stranke, pa je naslovnico Der Spiegla označil za “neokusno” in dodal, da ta več pove o novinarjih Der Spiegla kot pa o Trumpu. “Naslovnica se igra z življenji žrtev terorizma na zelo grd način,” je Lambsdorff dejal za nemške medije.

Marjanca Scheicher