Nasprotniki drugega amandmaja želijo manj orožja, a pozabljajo, da se zločinci ne zmenijo za zakon

Foto: iStock

V ZDA se zaostruje razprava o prepovedi orožja, potem ko je na Floridi levičarski skrajnež s streli usmrtil 17 ljudi, več pa jih je ranil. Ker demokrati zahtevajo prepoved orožja na območjih šol, pa številni opozarjajo, da bo v primerih novih napadov napadalec edini, ki bo imel orožje, zato bodo posledice lahko le še hujše. Nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin pa je izjavila, da je do incidenta prišlo zaradi odpovedi FBI in ne zaradi drugega amandmaja, ki omogoča svobodno posedovanje orožja. 

Po tem, ko je 19-letni Nikolas Cruz na strelskem pohodu na osnovni šoli na Floridi ubil 17 ljudi, še 14 pa ranil, se je v ZDA spet razplamtela razprava o prepovedi strelnega orožja. V ZDA je kaj takega praktično nemogoče, saj drugi amandma ameriškim državljanom zagotavlja neodtujljivo pravico do posedovanja orožja.

Vseeno so oglasili nasprotniki orožja, ki so prepričani, da v primeru prepovedi posedovanja orožja ne bi bilo več podobnih strelskih pohodov ali kakršnihkoli strelskih obračunov. Stara ideja, ki je spet oživela, je tako uvedba prepovedi nošenja orožja na tako imenovanih orožja prostih območij, kot so različne javne institucije. Kako dobro se obnesejo take prepovedi, nam pokažejo različna pričevanja po Evropi in ZDA, kjer so bili številni teroristični napadi izvedeni prav na območjih, kjer naj bi bilo prepovedano nositi orožje. Primer, ki se ga vsi spomnimo in je lahko dober opomin grozovitega masakra, je v Parizu, kjer so islamski teroristi novembra 2015 v Bataclanu ustrelili 89 ljudi, še več kot 200 pa je bilo ranjenih.

Nick Cruz, navdušenec nad levičarsko ideologijo. Majica s komunističnimi simboli in stisnjena pest –
simbol antifa levičarskih skrajnežev. (Foto: Twitter)

Nekdanja aljaška senatorka Sarah Palin je ob tem po poročanju Breitbarta izpostavila tudi nesposobnost FBI, ki je zanemarjal svoje dolžnosti. “Ta mladenič, ki je umoril vse te nedolžne ljudi, ne bi mogel sprožiti več rdečih alarmov pri organih pregona – vse te stvari, ki jih je objavil, z vsemi grožnjami. Organi pregona so v zadnjih nekaj letih 39-krat klicali na dom njegove družine.”

Zločinci se ne zmenijo za zakon
Dejstvo je, da prepoved o posedovanju orožja upoštevajo samo državljani, ki sledijo zakonu, medtem ko zločincev, teroristov in ostalih norcev zakon sam po sebi ni še nikoli odvrnil od načrtovanega grozodejstva. Vprašamo se lahko samo, kakšna je logika, da bo nekoga, ki po navadi že poseduje nezakonito pridobljeno strelno orožje, s katerim namerava pobiti kar se da največ ljudi, ustavil preprost znak pred šolo, ki prepoveduje nošenje strelnega orožja znotraj tega območja. Mar predlagatelji mislijo, da se bo zločinec ustavil pred znakom in si mislil “oh, kaj pa sem mislil, sem notri pa ja ne smem z mitraljezom, bolje da se odpravim nazaj domov”?

Konservativni politični komentator Rush Limbaugh je ob tem povedal, da imajo ”oborožene varnostnike na praktično vsaki javni ustanovi v državi, z izjemo šol. Zaradi nekega razloga so šole strelnega orožja prosta območja in vsakdo, ki želi streljati v šoli, ve, da bo edini, ki bo oborožen.”

Ivan Šokić

 • RATATA

  Zakon psihopata ne nagliha,
  poštenega človeka pa lahko vsaj delno zaščiti.

  • Zanimivo da v večini držav, ki imajo strožji dostop do orožja, imajo tudi manj streljanja po šolah in drugod.
   Si kliknil na link ki sem ga prilepil? Komentiraš?

   • Cyclopean

    V 300 milijonski državi je takšen pokol v primerjavi z zaslužki orožne industrije ‘pič*in dim’ po domače. Zato pa se nič ne spremeni, normalno.

    • Še posebej ne če kongresniki in predsednik države dobijo milijone od orožarskega lobija.

     • Cyclopean

      Točno, torej ne se smejo nas takšne stvari čuditi.

   • RATATA

    Ti nisi v mojem ljubezenskem trikotniku.
    Primerjati se z amerikanci je oslovsko. Celo s potemnelimi angleži ali francozi je mim.
    Jaz imam orožja kolkr češ, pa nisem še nikomur žalega storil.

    • A več je orožja, več je streljanja.

     • Sadako

      Ni nujno. Ti živijo na ukradeni Indijanski zemlji in normalno je, da se pobijajo med seboj, ker nimajo več Indijancev.
      Tudi islamisti se bodo, ko bodo zavzeli Evropo med seboj pobijali. To je normalno.

 • spet FAKE NEWS, ta na fotografiji ni strelec Nikolas Cruz, na fotografiji je Marcel Fontaine, ki nima nič z nobenim streljanjem.

  Dostopnost do orožja in streljanje
  https://scontent.flju1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/28166897_10211639967659014_2177786786623744953_n.jpg?oh=81e174d90e4e92b7368142f4c6a66dec&oe=5B003BB7

 • Roman Benedik

  Pri nas se take tragedije ne dogajajo,zato ker ni orožja.Jasno ko beli dan!

  • FORT WORTH

   Pri nas uporabljajo raje noze, kot v srednjem veku.

   • RATATA

    Od doma navajeni sabljanja. Handžar enota.

    • Sadako

     To so bili Turki, ki jih je Andrej Turjaški zapodil iz Evrope.

     • RATATA

      Ne ti men o turkih! To so bili “turki”, ki jim zdej pravimo ćefurji. Beri stare zapise, kako so se med seboj pogovarjali.
      V grajskem zaporu v Lublan se je Primosh Trubar od njih učil njihovega jezika, ki ni bil nikakor ne turščina!!

 • Cyclopean

  Indicev da tip nima vseh v glavi je bilo kolikor hočeš, seveda ko je pokol mimo, takrat začnejo razkrivati in objavljati podrobnosti psihota. Seveda pa tudi vsak tilko debilko tudi ne bi smel tako lahko priti do orožja, pa vendar zavzetih kriminalcev to seveda ne bo ustavilo.

  • alojz

   Saj so pri nas kriminalci skoraj vedno tudi stari znanci policije. Policija jih pripelje, sodniki pa rešijo.

 • alojz

  Najmanj umorov je v Kanadi. Pa imajo veliko orožja doma. Da o Švici ne pišem.

 • Mihilus

  Strelski napadi so že protizakoniti in omejevanje pravice do orožja tega problema ne bo rešila.

  Pravo vprašanje je zakaj Amerika tako zelo izstopa pri teh strelskih napadih saj jih drugje praktično ni in tudi ni tako zelo nemogoče pridobiti orožja.

  • Sadako

   V Ameriki je preveč mešanja ras, ver in narodov in potem prihaja do slabe energije. Pa že prej je bila slaba energija, ker so priseljenci poklali domačine. Indijanci so jih sprejeli, jim dali hrano, dovolili nastanitev in dovolili spremeniti svoje svetišče v cerkev. To se bo zgodilo tudi v Evropi. Cerkve bodo postale džamije in domačini bomo zaprti v rezervate.

   • Mihilus

    Mislim, da je precej velik del vzroka v klinčnem drogiranju teh ljudi. Zelo zanimivo bi bilo vedeti kolikot od teh strelcev je bilo na SSRI zdravilih.

    • OrangeHitler

     veliko, a na srečo je Trump ravnokar zmanjšal sredstva za raziskovanje psihičnih bolezni, tako da tega ne bomo nikoli vedeli, imeli pa bomo še več takih pohodov

 • Sadako

  Jaz pa mislim, da rdeči psi želijo, da bi bile samo ovce neoborožene, da bi jih volkovi lažje poklali.

  • janez.pokoncni

   Enako

 • Že zadnjič so Novi povedali, da ta na fotografiji ni strelec Nikolas Cruz, na fotografiji je Marcel Fontaine, ki nima nič z nobenim streljanjem. FAKE NEWS

  • xtc

   Levaki ste psihiči.

 • xtc

  Kdaj bodo ljudje dojeli ,da težava ni orožje marveč psihoti-levi so posebna težava.

 • cosmosjasnovidec

  Kdor bo hotel uporabiti orožje ter koga ubiti ga ne bo ustavil nobeden zakon o prepovedi orožja,ker se orožje je odkar obstaja in se vedno bo dobilo na črnem trgu in to ve vsak največji bedak kar obstaja.
  Tukaj je zadeva povsem očitna,da bi orožje posedovali le rdeči levaki kateri bi lahko iztrebili neoborožene njihove nasprotnike.
  Enako kot so delovali strahopetni komunajzerji kateri so se oboroženi do zob upali spraviti na neoborožene v kolikor je pa kdo bil oborožen so pa cvrli tako,da je še zajec bil prepočasen za njih.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • Goran Hvala

   Hahaha….

 • Roman Benedik

  Popoln zagovor Trumpovih bedarij.To vam bo v Sloveniji samo škodovalo.Vsakdo,ki ima vsaj malo soli v glavi ve,da takšnih pokolov ne bi bilo,če ne bi mogli kupiti orožja v vsaki trafiki

 • hle

  Spet en članek na hojladrija nekateri so se vsaj malce potrudili in raziskali zadevo pa čeprav Srbi no tudi na drugih portalih je moč najti podobno in če je samo del tega res bi nas moralo pošteno skrbeti glavno da ste strelca povezali z komunisti in vaša naloga je opravljena potem pa se čudite da vam večina ne verjame
  http://webtribune.rs/skoro-svaka-masovna-pucnjava-ima-jednu-stvar-zajednicku-a-to-nije-vatreno-oruzje-video/

 • OrangeHitler

  Kako komično, Nova ponovno iz čistih ideoloških vzgibov “mora” nasprotovati tudi minimalni omejitvi dostopa do orožja. Češ, “ker ne bo v celoti rešilo problema, je najbolje da se ne naredi absolutno ničesar”. Niti prepovedi podaljšanih magazinov ne??
  Prosim, povejte mi, koliko množičnih pokolov je bilo preprečenih zaradi glavnega argumenta zagovornikov proizvajalcev orožja, NRA: češ, če imajo popolnoma vsi pištolo, se bodo tudi lažje ubranili. Povejte mi, točno, koliko množičnih streljanj je bilo preprečenih s strani teh neoklicanih “pravičnikov”???