fbpx

Nato bo v Afganistan poslal dodatnih 3000 vojakov

Foto: epa

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je napovedal, da bo zavezništvo svojo misijo usposabljanja afganistanskih varnostnih sil povečalo za 3000 vojakov. Kot je dejal, bodo približno polovico vojakov prispevale ZDA, polovico pa preostale članice. Natova misija v Afganistanu se bo tako okrepila s 13.000 na 16.000 pripadnikov.

Stoltenberg, ki bo v danes in četrtek v Bruslju gostil obrambne ministre Nata, je dejal, da bo zavezništvo okrepilo svojo prisotnost, da bi “Afganistancem pomagali premakniti se z mrtve točke in talibanom poslali jasno sporočilo, da ne bodo zmagali na bojišču”.

Ob tem je zatrdil, da je sodelovanje Natovih vojakov v bojnih operacijah izključeno. “Osredotočamo se na urjenje afganistanskih posebnih sil, ki so se izkazale kot ključne v boju proti upornikom,” je pojasnil.

Stoltenberg je še dejal, da bo zavezništvo okrepilo pomoč pri razvoju afganistanskih letalskih sil. V 16 letih vojne v Afganistanu so se letalske sile izkazale kot najmočnejše orožje proti talibanom.

Odločitev o povečanju števila vojakov v Afganistanu bodo uradno potrdili obrambni ministri Nata na zasedanju v sredo in četrtek.

Ameriški veleposlanik pri Nato Kay Bailey Hutchison je nedavno dejal, da bo Washington pozval ostale članice zavezništva, naj skupaj prispevajo okoli 1000 vojakov za Afganistan. Te enote naj bi se pridružile 3000 ameriškim vojakom, ki so bili v skladu z novo strategijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa že napoteni v deželo pod Hindukušem.

D. Č., STA