fbpx

NATO poziva zaveznike: Bodite pripravljeni, obstaja resna grožnja

Foto: epa

V zvezi NATO so resno zaskrbljeni nad rusko uporabo sile proti sosedom, na ta način pa želijo po njihovem prestrašiti tudi zaveznike NATO. Zato so se odločili za ukrep, ki bo Rusijo po vsej verjetnosti še dodatno razjezil.

Parlamentarna skupščina Nata je po tridnevnem sestanku v Tirani vse zaveznike pozvala, naj bodo pripravljeni odgovoriti na morebitno grožnjo Rusije. “Obstaja resna grožnja iz Rusije,” je pojasnil Michael Truner, predsednik skupščine, na kateri se je zbralo 250 predstavnikov iz 28 držav članic.

Zvezi NATO ne preostane drugega
V enoglasni izjavi so predstavniki zveze opozorili na rusko uporabo sile. V takšnih okoliščinah Natu ne preostane drugega, kot da v primeru agresivne ruske akcije proti katerikoli državi članici, resno ukrepa. Predstavniki držav so zvezo Nato pozvali, naj zagotovi varnost vsem članicam, še posebej tistim na občutljivih območjih, kjer obstaja nevarnost agresije. Nato je prekinil vse vrste praktičnega sodelovanja z Rusijo, potem ko si je ta pripojila Krim in podprla separatiste na vzhodu Ukrajine.

Generalni sekretar Nata Jens Soltenberg je Poljski, kamor bodo napotili dodatne vojake, obljubil zavezništvo. “Napad na Poljsko se šteje kot napad na celotno zavezništvo,” je dejal med obiskom v Varšavi. Takšen korak lahko sicer dodatno razjezi Rusijo, ki trdi, da širitev severnoatlantske zveze na Vzhod ogroža rusko nacionalno varnost, poroča Večernji list.

N. K.