fbpx

Nato svari pred dolgoletno vojno: Cene hrane in goriva niso nič v primerjavi z visoko ceno, če Putin doseže cilj

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg (foto: EPA)

Ruske sile so v hudih spopadih za oblegani Severodoneck na vzhodu Ukrajine zabeležile nove ozemeljske pridobitve, danes poroča nemška agencija dpa. A ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da ne bodo nikomur predali juga države. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je opozoril, da bi lahko vojna v Ukrajini dolgotrajna.

Pripravljeni moramo biti, da bo trajala več let,” je dejal Stoltenberg. “Ne smemo popustiti v naši podpori Ukrajini, niti za visoko ceno ne. Ne samo glede vojaške podpore, tudi v luči naraščajočih cen energentov in hrane,” je še dejal prvi mož Nata.

Po Stoltenbergovih besedah cene hrane in goriva niso nič v primerjavi s tem, kar vsak dan plačujejo Ukrajinci na fronti. Opozoril je, da bo treba “plačati še višjo ceno“, če ruski predsednik Vladimir Putin doseže svoje cilje v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Zelenski je sicer danes, potem ko je v soboto prvič obiskal obrambne linije na jugu države, zagotovil, da ukrajinske sile juga države ne bodo predale nikomur.

Zelenski odpotoval v Mikolajiv
Na redkem potovanju iz Kijeva, kjer iz varnostnih razlogov preživi večino časa, je Zelenski odpotoval v Mikolajiv ob Črnem morju in prvič po ruskem napadu na Ukrajino konec februarja obiskal vojake na območju in v sosednji regiji Odesa. “Juga ne bomo dali nikomur, vrnili bomo vse, kar je naše, in morje bo ukrajinsko in varno,” je dejal v video posnetku, objavljenem na Telegramu ob vrnitvi v Kijev. Dodal je, da se je med obiskom pogovarjal z vojaki in policijo. “Njihovo razpoloženje je samozavestno in pogled v njihove oči je jasno pokazal, da ne dvomijo v našo zmago,” je dejal.

Izgube so velike. Veliko hiš je uničenih, težave so v logistiki, veliko je socialnih vprašanj,” je priznal Zelenski. Kot je dodal, je odredil, da mora biti pomoč tistim, ki so izgubili svojce, bolj sistematična. “Vsekakor bomo obnovili vse, kar je bilo uničeno. Rusija nima toliko raket, kot je velika želja naših ljudi do življenja,” je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: posnetek zaslona FB VZ)

Ruske sile so se v zadnjih tednih usmerile na vzhod in jug Ukrajine. Mikolajiv je njihova ključna tarča, saj leži na poti do strateško pomembnega črnomorskega pristanišča Odese in južno od Severodonecka. V hudih spopadih za Severodoneck so ruske sile zabeležile ozemeljske pridobitve in zavzele eno od predmestij. “Sovražnik je z obstreljevanjem in jurišnimi napadi dosegel delni uspeh v Metolkinu in se skuša tam utrditi“, je v soboto zvečer v poročilu o razmerah zapisal ukrajinski generalštab.

Ruske čete sicer še nimajo v celoti nadzora nad večinoma opustošenim Severodoneckom. Razmere pa so vse bolj negotove za 558 ukrajinskih civilistov, ki so se zatekli v kemično tovarno Azot in po besedah guvernerja Luganska Sergija Hajdaja ne želijo evakuacije.

Rusija po navedbah Hajdaja vse svoje rezerve usmerja v spopade za zavzetje Severodonecka in Artemivska. Po ukrajinskih navedbah spopadi za Severodoneck potekajo neprekinjeno. Ruske sile so s težkim topništvom obstreljevale tudi upravno središče Luganska. S topništvom so obstreljevali tudi več krajev na območju Harkova. O napadih ruske vojske s težkim orožjem poročajo tudi iz Slovjanska. V smeri Slovjanska poskušajo ustvariti ugodne pogoje za ofenzivo, je razvidno iz ukrajinskega poročila o razmerah. Po navedbah ukrajinske vojske pa naj bi na območju Krasnopilja ruske sile utrpele velike izgube. Napredovanje ruskih enot naj bi zastalo na območju Slovjansk-Kramatorska, kjer je sedež poveljstva ukrajinskih oboroženih sil v Donbasu.

Sara Kovač