fbpx

“Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal.”

Foto: EPA

Neuravnovešeni islamist, ki je pred tednom dni v Nici s tovornjakom do smrti povozil 84 nedolžnih ljudi, je napad načrtoval več mesecev. Državni tožilec Francois Molins je na novinarski konferenci pojasnil, da so Mohamedu Lahouaieju Bouhlelu pri napadu pomagali štirje moški in ena ženska.

Ti naj bi teroristu pomagali pripraviti napad, ki so ga načrtovali več mesecev. Gre za 22-letnega Francoza tunizijskega rodu Ramzija A., 37-letnega Tunizijca Chokrija C., 40-letnega Tunizijca Mohameda Oualida G., 38-letnega Albanca Artana H. in njegovo soprogo Enkeledjo Z., ki ima albansko in francosko državljanstvo.

Osumljence so privedli pred sodnike
Vseh pet pomočnikov so privedli pred sodnike, pristojne za primere terorizma. Molins je dejal, da tožistvo zahteva, da jih obravnavajo tudi zaradi načrtovanja terorističnega napada. Do sedaj so preiskovalci menili, da je Bouhlel deloval sam. Tudi samo odgovornost za napad je prevzela teroristična organizacija Islamska država.

Sledi do sostorilcev našli na njegovem telefonu

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Foto: EPA

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Foto: EPA

Ko so preiskovalci analizirali Bouhlelov telefon pa so odkrili sledi petih pomočnikov. Nihče od njih ni bil znan obveščevalnim službam. Izjema je bil le Ramzij A., rojen v Nici, ki je že imel policijsko kartoteko zaradi mamil in ropa.

Mohamed Oualid G., eden od osumljencev, je le dan po napadu posnel razdejanje na Angleški promenadi. Tja je prišel skupaj z reševalci in novinarji. Po podatkih tožilstva sta bila Mohamed Oualid in Mohamed Bouhlel med lanskim in letošnjim julijem v stikih 1278-krat.

Sporočila o nameri poboja na Facebooku – kje so bile obveščevalne službe?
Preiskava, v kateri sodeluje več kot 400 preiskovalcev je pokazala, da je osumljenec Chokri C. Bouhlelu četrtega aprila kar prek Facebooka poslal sporočilo. To se je glasilo: “Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal.”

A. R., STA