fbpx

Natoxit? Britanci si želijo na čelu zavezništva NATO videti Davida Camerona

Foto: EPA. David Cameron.

Britanski državni sekretar Boris Johnson je izrazil željo, da bi za naslednjega generalnega sekretarja zveze NATO imenovali Britanca, kar bi lahko postal nekdanji premier Združenega kraljestva, David Cameron. Časnik Financial Times poroča, da se je Cameron po lanskem odstopu po porazu na referendumu, ko so Britanci izglasovali izstop iz Evropske unije, umaknil iz javnosti, mnogi na Otoku pa ga vidijo kot sposobnega mladega voditelja, ki bi lahko na čelu Severnoatlantskega zavezništva v letih 2018 ali 2019 zamenjal Jensa Stoltenberga.

Naj spomnimo. David Cameron je bil predsednik vlade Združenega kraljestva v obdobju od 2010 do 2016 in je bil najmlajši, ki je kadarkoli prevzel ta vplivni politični položaj. Odnesel ga je brexit, potem ko je dopustil, da je vlada razpisala referendum, na katerem so se Britanci nato odločili za izstop iz Evropske unije. NATO počasi že išče naslednika na čelu organizacije, ki je tradicionalno vedno Evropejec.

Velik interes, da bi bil naslednji generalni sekretar zveze NATO Britanec, je pokazala tudi aktualna britanska premierka Theresa May, toda po poročanju medijev večina evropskih diplomatov nad tem ni pretirano navdušena. Cameron je bil kot vodja Združenega kraljestva odgovoren za brexit, ki je lani poleti pretresel Evropsko unijo, pravi učinki izstopa Otoka pa se bodo šele pokazali v naslednjih letih. Ravno zato, ker se Cameronu očitajo brexit, trenutno ni verjetno, da bi ob morebitni kandidaturi dobil zadostno podporo.

Zdaj si Združeno kraljestvo očitno prizadeva za večji vpliv pri povezavah zveze NATO in Evropske unije, bržkone ravno zaradi brexita, toda v Financial Timesu navajajo, da med evropskimi diplomati že krožijo šale, da bi bil Cameronov največji dosežek na čelu pomembnega zavezništva, imenovanega Natoxit.

L. S.