fbpx

[Nazorna vsebina] Starši, pazite na svoje otroke! Na spletu nevarna “ognjena pravljica”, ki otrokom naroča, naj ponoči prižgejo plinske gorilnike

Slika je simbolična. Foto: iStock

Petletna punčka je postala najnovejša žrtev grozljive “ognjene pravljice”, ki se širi prek spleta. V pravljici prek spleta je slišala, naj se ponoči skrivaj odpravi do plinskega štedilnika in prižge vse štiri gorilnike. Punčka je ubogala “dobro vilo” iz pravljice, a bi se dogodek kmalu končal tragično: punčka je po vsem telesu dobila močne opekline, lahko pa bi bilo še bistveno hujše …

Ruska policija preiskuje zloveščo “igro”, ki se širi prek spleta – predvsem v tistem delu, za katerega so starši prepričani, da je varen za otroke in poučen, vendar pa otroke tam seznanjajo tudi s tem, “kako postati ognjena vila”, kjer jim nazorno pokažejo, kako naj se na skrivaj, ponoči, ko vsi spijo, odpravijo v kuhinjo in prižgejo vse gorilnike. Ta sprevržena spletna prevara je bila ustvarjena, da bi izgledala kot neškodljiva šala v okviru priljubljene animirane serije Winx Club: Šola za čarovnice. Otrokom – “igra” je namenjena predvsem majhnim punčkam – je v tej igri povedano, da če prižgejo plinske gorilnike na štedilniku in ponovijo “čarobne besede”, bodo postale “ognjene vile”.

Foto: youtube

Petletna deklica Sofia Ezhova se je med to nevarno igro močno opekla. 

Deklice napeljuje, naj izpustijo plin
Navodila za spletno igro so tudi natančno zapisana: “Ob polnoči, ko vsi spijo, vstani iz postelje, pojdi trikrat okrog sobe, nato pa izreči čarobne besede: ‘Kraljestvo Alfey, sladke male vile, prosim vas, dajte mi moč.’ Nato pojdi tiho v kuhinjo, da te nihče ne opazi in da čarobne besede ne izgubijo svoje moči. Pojdi do plinskega štedilnika in obrni vse štiri gumbe za gorilnike. Ampak, ob tem naj se ne prižge ogenj. Saj si ne želiš dobiti opeklin, kajne? Potem pa pojdi spat. Čarobni plin bo prišel do tebe, ki ga boš vdihavala, medtem ko boš spala, ko pa se zbudiš, reci: ‘Hvala Alfey, da sem postala vila.’ In postala boš prava ognjena vila.”

Samomorilska igra, zaradi katere lahko umre cela družina med spanjem
Nad to grozovito “igro” je ruska policija v regiji Vladimir dobila že veliko pritožb, državna preiskovalka Irina Minina pa opozarja, da gre v tem primeru za “samomorilsko igrico” ter da pospešeno iščejo tiste, ki so jo dali na splet, ruski preiskovalni odbor pa meni, da je pravi cilj te igre ustvariti paniko med starši, poroča Daily Mail. Normalno je, da v Rusiji raste zaskrbljenost, kakšne vsebine spletni portali, namenjeni otrokom, ponujajo najmlajšim – celo take, ki resno ogrožajo njihovo življenje. Policija je še zabeležila, da so imeli v nekem ruskem iskalniku z zadnjem mesecu vsaj tisoč poizvedovanj na internetu “kako postati vila”, prav tako vlada strah, da bi bili mladi zlorabljeni.

Ena od mam je rekla: “Ko sem se zbudila sredi noči, sem zavohala močan vonj po plinu. Moja sedemletna hčerka je pravkar zapustila kuhinjo in odšla v svojo sobo. Če ne bi šla v kuhinjo in preverila, kaj se dogaja, se naša družina zjutraj ne bi več zbudila. Govorila sem z njo, kjer sem ji predvsem rekla, da naj ničesar ne skriva pred mano in naj mi pove prav vse.”

Podjetje Rainbow zavrača kakršno koli vpletenost 
Daily Mail poroča, da je za znamko Winx Club v ruskih socialnih medijih odgovorno podjetje Rainbow, njihov direktor Iginio Straffi pa je že zahteval, da se uvedejo kazenski ukrepi proti ustvarjalcem te spletne prevare. Hkrati je zanikal, da bi bilo njegovo podjetje kakorkoli vpleteno v ta incident: “Rainbow globoko obžaluje razširjanje gradiva, ki očitno vsebuje navodila za samomor in uporablja logo Winx Cluba. Podjetje Rainbow, ki promovira vrednote, prijazne otrokom, je šokirano nad tem ciničnim gradivom, katerega namen je očitno povzročanje škode otrokom.”

Marjanca Scheicher