fbpx

Ne samo na delovnem mestu, PCT-pogoj bodo morali izpolnjevati tudi obiskovalci avstrijskih adventnih sejmov in smučarskih središč!

Foto: epa

Znano je, da pri nas beležimo eksponentno rast števila okužb s covidom-19. Rast števila okužb je mogoče zaslediti tudi v sosednji Avstriji, ki je nižja kot pri nas, pa so sosedje odločeni, da ne bodo popustili pred pogojem PCT, ki v primeru doslednega upoštevanja pripelje do zmanjšanja števila okužb. Ne samo na delovnem mestu, PCT-pogoj bodo morali zaradi covida-19 v Avstriji izpolnjevati tudi obiskovalci avstrijskih božičnih sejmov in smučarskih središč.

Sosedje so sprejeli odločitev, da bo s prvim novembrom obvezno izpolnjevanje PCT-pogoja na delovnem mestu v primeru, če je tam nujen fizični kontakt. Tam, kjer je možno brez kontakta opravljati delo (denimo vozniki tovornjakov), pravilo zaenkrat ne bo veljalo.  Po napovedih je v prihodnosti mogoče, da se pogoj uvede tudi pri profesionalnih športnikih in pri delavcih, ki delajo v zdravstvu in na področju nege.

Kljub temu, da pravilo stopi v veljavo s prvim novembrom, bo veljalo 14-dnevno prehodno obdobje. Vse do vključno s 14. novembrom se bo toleriralo, da se v primeru odsotnosti potrdila o izpolnjevanju PCT nosi zaščitno masko FFP2. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT bodo morali opravljati redno. V primeru, da bo ugotovljena kršitev, zaposlenemu preti kazen v višini do 500 evrov, za delodajalca pa do 3600 evrov.

Foto: epa

Vsi tisti, ki bo v skladu z zahtevami izpolnjevali pogoj, na delovnem mestu ne bodo potrebovali nositi zaščitnih mask. To je še posebej relevantno tam, kjer je bila do sedaj potrebna nošnja mask tipa FFP2. Zaščita nosa in ust bo navkljub potrdilu še naprej obvezna v bolnišnicah, v domovih za ostarele in v negovalnih ustanovah. Nošenje tega tipa maske bo obvezno v prej naštetih ustanovah navkljub izpolnjevanju pogoja PCT. Nošenje teh bo nujno tudi v lekarnah in v javnem transportu. Na avstrijskih deželah in podjetjih je, da se lahko po lastni presoji odločijo za izpolnjevanje bolj ostrih ukrepov.

Izpolnjevanje PCT-pogoja bo nujno v priljubljenem zimskem turizmu. S 15. novembrom bo pogoj PCT veljal za uporabnike žičnic. Pravilo bo po smučanju veljalo tudi za goste nastanitvenih obratov. Priljubljeni tradicionalni adventni sejmi letos ne bodo izostali. Kakorkoli, za obisk teh bo nujno izpolnjevanje pogoja PCT. V primeru antigenskega testa rezultati ne bodo smeli biti starejši od 24 ur. V primeru, da bo tedaj prišlo do poslabšanja epidemioloških razmer, bo zadoščal le opravljen PCR-test, poroča avstrijski Kronen Zeitung.

Foto: epa

Odlok z novimi pravili bo po predvidevanjih objavljen do konca tega tedna, parlament pa ga bo obravnaval danes. Nova pravila po besedah avstrijskega ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina predstavljajo tako imenovano varnostno mrežo pred širjenjem novega koronavirusa.

Nina Žoher