fbpx

Ne samo v Sloveniji, tudi v Južni Koreji vladajočo stranko zapuščajo poslanci

Generalni sekretar ZN Ban ki Moon. Foto: STA

Proces  odstavitve predsednice Park Geun-Hye je bil vzrok, da je vladajočo južnokorejsko stranko Saenuri zapustilo 29 poslancev, ki nameravajo ustanoviti novo stranko. Bo to pomenilo, da se bo v državno politiko vrnil odhajajoči generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon?

Ban Ki Moon še ni sporočil, kaj bo delal, ko se mu bo iztekel mandat v Združenih narodih (ZN). Pred odhodom na najpomembnejšo funkcijo v tej svetovni organizaciji je opravljal funkcijo južnokorejskega zunanjega ministra. Bana bo s 1. januarjem  v ZN nasledil Portugalec Antonio Gutteres, v novonastajajoči stranki z imenom Nova konservativna stranka pa si želijo, da bi se jim ta visoki politik pridružil. Vladajoča stranka Saenuri se je z odhodom 29 poslancev zmanjšala skoraj za tretjino. V 300-članski narodni skupščini je imela  99 poslancev, zdaj jih ima le še 70.

Kako se bo proces odstavljanja predsednice Park Geun-Hye končal za stranko Saenuri?  V začetku meseca je njeno odstavitev podprlo kar 234 poslancev, kar pomeni, da se strinjajo tudi številni iz vladajoče stranke.

Odstavitev predsednice južnokorejske vladajoče stranke so poslanci podprli zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena dobra prijateljica. S tem so se njena pooblastila prenesla na premierja. Zadnjo besedo za odstavitev pa bo vendarle imelo ustavno sodišče, ki bo odločilo, ali bo odločitev parlamenta potrdilo ali ne.

B. J., STA