fbpx

Ne skušajte zavajati britanskih oblasti: Po novem vas lahko doleti do 10 let zapora

Foto: epa

Zdravstveni minister Matt Hancock je včeraj napovedal, da bodo od ponedeljka dalje začele veljati nove omejitve za potnike, ki prihajajo v Veliko Britanijo. Šlo bo za stroge mejne kontrole, vključno s hotelsko karanteno in zapori do 10 let za ljudi, ki skušajo prikriti prihod iz visoko ogroženih držav.

Vsakdo iz seznama 33 “rdečih” držav, ki laže, od kod je potoval, bo preganjan in mu bo zagrožena najvišja kazen desetih let. Tiste, ki se poskušajo izogniti karanteni, bi lahko kaznovali s sankcijo 10 tisoč funtov. To so nove, po mnogih drakonske kazni za potnike v Veliko Britanijo, ki jih je napovedal Matt Hancock.

Ljudje, ki lažejo o tem, da ne prihajajo iz ene od držav iz rdečega seznama, se bodo soočili z do desetimi leti zapora, s čimer bodo kaznivo dejanje izenačili z posedovanjem strelnega orožja z namenom, grožnje uboja ali zastrupitve. Za tiste, za katere je bilo ugotovljeno, da so poskušali kršiti obvezno hotelsko karanteno, bodo naložene globe do 10 tisoč funtov, za vsakogar, ki ne opravi obveznega testa na koronavirus v 72 urah po odhodu ali drugi dan v karanteni, pa denarna kazen v višini 1000 funtov. Za tiste, ki osmi dan v državi ne opravijo drugega testa na koronavirus, bo izrečena kazen v višini 2000 funtov.

Gre za urgenten ukrep
Minister za zdravje Matt Hancock je v govoru pred spodnjim domom dejal, da se zaradi drakonskih ukrepov “ne misli opravičevati” in zatrdil, da je “nujno”, da Združeno kraljestvo blokira vstop več različic koronavirusa v državo.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock. (Foto: epa)

Ljudje, ki ogrožajo ta pravila, ogrožajo nas vse,” je dejal in dodal: “Potniški prevozniki bodo po zakonu dolžni zagotoviti, da se bodo potniki pred potovanjem prijavili za te nove dogovore in bodo kaznovani, če bodo ne, mi pa bomo uvedli stroge globe za ljudi, ki tega ne bodo upoštevali.

Aleš Ernecl