fbpx

Nečak nekdanjega splitskega župana v velikih težavah: V njegovem audiju odkrili 15 kilogramov marihuane, zapakirane v 15 paketov

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Ko je 10. aprila ob 14.20 na križišču Međugorske in Krasnjanske ulice pred kavarno Bulls policija ustavila audi A6 splitskih registrskih oznak, 27-letnemu Josipu Kerumu, nečaku nekdanjega župana Splita Željka Keruma, ni bilo vseeno. V osebnem avtomobilu je namreč prevažal kar 15 kilogramov marihuane, razporejene v 15 paketov.

V tem času je sledila obtožnica, ki je postala tudi pravnomočna, zato se bo kmalu začel sodni postopek na sodišču v Zagrebu. Preiskava je namreč pokazala, da je Kerum deloval kot trgovec z drogo, najdena marihuana pa bi morala biti prodana naprej na nezakonitem trgu z drogami. Za preiskovalce pa še vedno ostaja neznanka, kje je Kerum drogo nabavil.

Le uro pred aretacijo kupoval skuter
Kerum je na obravnavi za podaljšanje pripora molčal, je pa bil zato toliko bolj zgovoren njegov prijatelj, 29-letni Hrvoje K., ki je s preiskovalci razpravljal o okoliščinah njegovega srečanja s Kerumom tik pred njegovo aretacijo. Razkril jim je, da je Kerum sicer redni študent, vendar opravlja sezonska dela od maja do oktobra. “Ta dan sem se srečal s Kerumom v kavarni Bulls, bil sem s skuterjem. Prek aplikacije Viber me je poklical z neznane številke in se zanimal za nakup skuterja. Dobila sva se ob 13.30 na pijači. Josip si je skuter ogledal. Zadržala sva se pol ure, ob približno 14. sva zapustila lokal in še na kratko poklepetala. Potem sem šel s skuterjem domov, nato pa se napotil proti Reki. Opazil sem policijsko vozilo, na katerega pa nisem bil pozoren. Kasneje sem iz medijev izvedel, da so Keruma aretirali, ker je imel v avtomobilu 15 kilogramov marihuane. O Josipovem prekupčevanju z drogo nisem vedel ničesar. Poznava se zadnji dve leti, srečala sva se, ko je delal v kavarni San Antonio v Sesveti,” je razkril Hrvoje K., ki je dodal, da Josip pozna tudi njegovo ženo in da so se družili celo med prazniki.

Državno pravobranilstvo v Zagrebu je prepričano, da je po vseh zbranih dokazih nesporno, da je Kerum ravnal z namenom, da bi prišel do velike premoženjske koristi, prav tako se je zavedal, da je preprodaja drog prepovedana. Takoj po aretaciji so za Keruma zahtevali pripor, v katerem je že več mesecev, zahtevo za pridržanje pa so utemeljili tudi z dejstvom, da je Kerum brezposeln, brez premoženja in ‘dila’ z drogo. Hkrati je za nakup tako velike zaloge droge potreboval znatna finančna sredstva, ki jih je verjetno dobil od organizacije oziroma širše mreže posrednikov, ki skrbijo, da droga pride do končnih potrošnikov.

Obtožil prijatelja, da mu je drogo podtaknil
Jutarnji o Kerumu piše, da doslej še ni bil obsojen, je študent, ki je dokončal dodiplomski študij ekonomije in je vpisan na podiplomski študij ter živi sam z očetom. Mama mu je umrla, ko je bil star 11 let. Poročajo še, da se je ob aretaciji zoperstavil policistom in ni želel odpreti prtljažnika avtomobila, saj naj bi ga “bilo strah, da mu je Hrvoje kaj podtaknil”.

M. S.