Neidentificiran padli predmet, ki je prestrašil Zagrebčane, je zdaj “identificiran”

Datum:

V četrtek je prebivalce Zagreba prestrašil močan pok, za katerega so sprva mislili, da je potres, vendar ga niso zabeležili. Po nastanku ogromnega kraterja v soseski Jarun v okolici Zagreba sprva padlega predmeta niso identificirali, zdaj pa ugotavljajo, da je šlo za izvidniško brezpilotno letalo, ki je najverjetneje zgrešilo svoje prave koordinate.

Prebivalce Zagreba in celo nekaj Slovencev v vzhodnem delu Slovenije je v četrtek zvečer presenetil glasen zvok, številni prebivalci iz Zagreba pa naj bi videli nek predmet, ki je sprva spominjal na del motorja letala. Zaradi padca predmeta je na kraju nastal tri metre širok in meter globok krater. Zdaj ugotavljajo, da gre za izvidniško brezpilotno letalo, ki je bilo v službi ZSSR (Sovjetske zveze).

Gre za zastarelo izvidniško letalo, ki je najverjetneje zgrešilo svoj cilj
Nekdanji poveljnik hrvaškega letalstva Josip Štimac je za hrvaško televizijo komentiral nesrečo v Zagrebu in dejal, da gre za izvidniško brezpilotno letalo oziroma dron z dosegom okoli tisoč kilometrov. Med opisovanjem drona je povedal, da ima senzorje za kamere, infrardeče kamere, radarje, termovizijske kamere. V dolžino meri približno 14 metrov, s štirimi metri razpona kril, tehtal pa naj bi približno 4 tone. Primerjal ga je z njihovim MIG-21, z reaktivnim motorjem in zmožnostjo letenja na 6 tisoč metrih višine s hitrostjo okoli 1100kilometrov na uro. Dejal je, da gre za zastarelo letalo iz devetdesetih let, ki naj bi bilo pred vzletom programirano na tleh in nima možnosti popravljanja poti. Na dejstvo, da je dron padel na območje Jarun v bližini Zagreba, Štimac poda morebitno razlago, da je ob vpisovanju koordinat nekdo namesto Yarun napisal Jarun, in mesto spusta v Google Maps koordiniral napačno in ker se med potjo cilja ne da spremeniti, naj bi dron priletel v hrvaški Jarun. Ob tej razlagi je dodal, da gre za letalo brez posadke, za spuščanje tega letala pa se uporabljajo padala. Omenjeno letalo se izstreli se iz tovornjaka, odleti s poti in pred pristankom odpre padala za pristanek. Glede na to, da dron ni pristal ampak strmoglavil, nekdanji poveljnik letalstva pove, da obstaja možnost samouničenja letala, ko ni dosegel pravega cilja.

Omenjena letala lahko nosijo orožje
Namen strmoglavljenega drona je izvidništvo, ki pa lahko nosijo tudi orožje, pri čemer se Štimac sklicuje na brezpilotna letala z orožjem, ki jih trenutno tudi Ukrajinci uporabljajo. Govoril je sicer o turškem brezpilotnem letalu, ki nosi orožje in lahko zelo učinkovito strelja na tarče na kopnem in na morju. V nadaljevanju je povedal, da so bili te vrste droni uporabljeni med domovinsko vojno, za obrambo pred droni pa je po njegovem mnenju dober sistem zračne obrambe z radarji in senzorji, ki poročajo svoje zaznave in imajo ukazno-informacijski sistem, ki te informacije prenaša in obdeluje ter sredstva, s katerimi je mogoče ukrepati proti njim. Gre za sisteme protiraketne obrambe kratkega in dolgega dosega ter lovska letala, ki prestrežejo tovrstne potencialne grožnje, je dodal.

Zakaj ga niso zaznali?
Ob tem je zaskrbljujoče dejstvo, da je plovilo 30 minut letelo na območju, ki ga varuje Nato, vendar ga niti oni niti hrvaške zračne sile niso zaznale, kar pa je možno pripisati njegovemu letenju na izjemno nizkih višinah. Štimac je dejal, da obstajajo določene stopnje pripravljenosti sistema in če se napad ne pričakuje, potem polna bojna pripravljenost ne bo aktivirana, bo pa deloval v normalnem načinu, v katerem bo težko zaznati letalo pod 300-400 metrov.  Na vprašanje, ali bi se Hrvaška lahko branila pred takšnimi napadi, je dejal, da je Hrvaška v obrambnem sistemu Nata, ki zagotovo deluje, in da se bo v primeru napada dvignila raven pripravljenosti, kar pa bo aktiviralo tudi ostale senzorje.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...