Nekaj sto Wagnerjevih plačancev prispelo v Srednjeafriško republiko

Wagnerjevi plačanci so prispeli v Srednjeafriško republiko. (Foto: epa)

Ruska paravojaška skupina COSI je v nedeljo po Telegramu sporočila, da nekaj sto “izkušenih” plačancev skupine Wagner prihaja v Srednjeafriško republiko, da bi “zagotovili varnost” pred referendumom 30. julija, ki bi predsedniku Faustinu Archangeu Touaderi lahko omogočil potegovanje za tretji predsedniški mandat.

Iz izjave skupine COSI je mogoče razbrati, da je v prestolnico Bangui prispelo še eno letalo z inštruktorji za delo v Srednjeafriški republiki. “Rotacija po urniku se nadaljuje. Nekaj sto izkušenih strokovnjakov iz skupine Wagner se pridružuje ekipi, ki dela v Srednjeafriški republiki.”

“Ruski inštruktorji bodo še naprej pomagali vojakom srednjeafriških oboroženih sil in organom kazenskega pregona v Srednjeafriški republiki pri zagotavljanju varnosti v pričakovanju ustavnega referenduma, predvidenega za 30. julij,” je še navedeno.

Objavo v Telegramu je spremljala tudi fotografija, ki prikazuje na desetine zamaskiranih vojakov, ki stojijo na letališki stezi, domnevno po prihodu v Srednjeafriško republiko z letalom, čeprav avtorji zapisa niso ob tem razkrili nobenih dodatnih podrobnosti.

Zloglasna skupina plačancev Wagner, ki jo je soustanovil ruski milijarder Jevgenij Prigožin, je sklenila več donosnih pogodb za zagotavljanje varnosti v afriških državah in dragocenega premoženja v njih, kot so denimo rudniki zlata.

Skupino Wagner se je pogosto obravnavalo kot krilo vojske ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je vpletena v priključitev Krima in katastrofalen poskus pregona ameriških in kurdskih sil iz sirskega mesta leta 2018. Pripadniki Wagnerja s Prigožinom na čelu so se junija očitno obrnili proti Putinu in sprožili kratkotrajni upor, v katerem so se plačanci presenetljivo približali Moskvi. Prigožinu in nekaterim njegovim vojakom naj bi beloruski diktator Aleksander Lukašenko ponudil zatočišče v Belorusiji, vendar sta Prigožinov status in trenutno bivališče predmet številnih špekulacij. Lukašenko je nedavno zatrdil, da šef Wagnerja sploh ni nikoli zapustil Rusije.

Usoda skupine Wagner je negotova. Domneva se, da je Prigožin sprožil upor, ker je želel ruski obrambni minister Sergej Šojgu vpoklicati vse Wagnerjeve plačance v rusko vojsko, s čimer bi dejansko razpustil Prigožinovo skupino. Nekdanji Putinov tesni zaveznik je tudi navajal, da je Šojgu razpustitev poskušal doseči tudi s pomočjo raketnih napadov na njegove plačance.

Opazovalci po navedbah Breitbarta pravijo, da je Wagner zahvaljujoč številnim sklenjenim pogodbam preprosto preveč dragocen, da bi ga Putin kar tako eliminiral. Humanitarne skupine in Združeni narodi so Wagnerja obtožili množičnih kršitev človekovih pravic v Srednjeafriški republiki vključno z učenjem vladnih enot, kako mučiti ujetnike, kako uporabiti posilstvo kot orožje proti civilistom in kako brisati cele vasi.

Nekaj Wagnerjevih plačancev je v državi prejelo najvišja priznanja za svoj doprinos.(Foto: Twitter)

Julijski umik iz države so označili kot načrtovano rotacijo
Predsednik Faustin Archange Touadera je bil na mesto predsednika izvoljen leta 2016. Leta 2018 so v Srednjeafriško republiko prispeli prvi ruski plačanci, ki so delali kot inštruktorji in vojaki na prvi črti, ki so se borili proti uporniškim skupinam. Wagnerjeve enote so pogosto videli tudi med osebnim varovanjem predsednika. V začetku julija so tuji opazovalci opazili na stotine Wagnerjevih borcev, ki so se umaknili iz Srednjeafriške republike z letali, kar je spodbudilo špekulacije, da se bodo plačanci v celoti umaknili iz Srednjeafriške republike po Prigožinovem uporu. V Srednjeafriški republiki so špekulacije zavrnili in pojasnili, da je šlo le za načrtovano rotacijo Wagnerjevih enot.

Sedanji predsednik Srednjeafriške republike, za katero velja, da ima obsežne vire zlata, diamantov in lesa, si želi z glasovanjem na prihajajočem referendumu zagotoviti, da predsedovanje ne bi bilo omejeno le na dva mandata. V primeru, da bo rezultat ugoden, mu bo to omogočilo, da se leta 2025 poteguje za tretji predsedniški mandat. Opozicijske skupine so ostro protestirale proti odpravi omejitve predsedniškega mandata.

Foto: epa

COSI domnevno nadzoruje ruske zasebne vojaške izvajalce v Afriki, tako da v vsakem primeru verjetno ve, če so Wagnerjeve enote napotene v Srednjeafriško republiko. Financial Times je Wagnerjevo vrnitev v Srednjeafriško republiko označil kot ključni preizkus “mišic” organizacije po neuspešnem Prigožinovem uporu in morda Touaderino najboljšo možnost, da ostane na oblasti. Po besedah direktorice krizne skupine za Srednjo Afriko Enrice Picco je tamkajšnja uporniška koalicija še naprej zelo razdrobljena, vendar bi lahko ta izkoristila varnostni vakuum, ki ga je za seboj pustil Wagner, da bi ponovno prevzela nadzor nad nekaterimi območji. Fidele Gouandjika je vztrajal, da je Kremelj “pomiril” Touadero, da ga bodo ščitili ruski plačanci ne glede na to, ali jih zaposluje Wagner ali kako drugače. Nekateri analitiki so za medij povedali, da je mogoče, da je bil umik Wagnerja v začetku julija pogajalska taktika, s katero so Touadero prestrašili, da bi bolje plačal storitve plačancev.

Sara Kovač