fbpx

Nekdanja francoska poslanka: Plačujemo za politične odločitve, ki so žrtvovale nacionalno državo

Marion Marechal )Foto: epa)

Nekdanja populistična francoska poslanka Marion Maréchal se je obregnila ob odziv Evropske unije na izbruh koronavirusa, češ da je zdravstvena kriza sesula koncept solidarnosti bloka. “Koliko finančnih, gospodarskih, zdravstvenih in migracijskih šokov bo še potrebno, da bodo naši voditelji končno razumeli, da je ta Evropska unija le maškarada?” se v svoji kolumni sprašuje nečakinja Marine Le Pen.

“Kitajska je Italiji priskočila na pomoč pred Francijo, medtem je vladna predstavnica vlade Sibeth Ndiaye predavala Italijanom. Angela Merkel se niti več ne pretvarja, da igra kolektivno in niti enkrat ni izgovorila besede “Evropa” v govoru, ki ga je naslovila na svoje sodržavljane,” je dodala.

Marion Maréchal je v nadaljevanju omenila uspeh držav, kot sta Japonska in Južna Koreja, pri obvladovanju širjenja koronavirusa in zatrdila: “Zaradi soočenja s pomanjkljivostmi v EU, se državi, kot sta Italija in Srbija, obračata na Kitajsko, ki ima danes proizvodne zmogljivosti, ki smo se jim mi odrekli.” 

Število okužb preseglo 22 tisoč
“Desetletja plačujemo za sprejete politične odločitve, ki so žrtvovale nacionalno moč in suverenost na oltarju socialne države, ki so jo uničile migracije, napihnjena administracija in dogme Evropske unije,” je zapisala. V zadnjih tednih je Francija skupaj z več drugimi evropskimi državami opazila velik porast primerov okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek je zabeležila skoraj 20 tisoč potrjenih primerov okužb in 860 smrtnih žrtev. Po dosedanjih podatkih je število okužb naraslo že preko 22 tisoč, število smrtnih žrtev pa je naraslo na 1.100.

Foto: epa

Migranti se restrikcij ne držijo
Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji teden odredil 15-dnevno karanteno in razglasil “zdravstveno vojno”. Medtem ko številne francoske ulice samevajo, pa so na nekaterih območjih države, na primer v no-go predmestjih Pariza, zabeležili rekordno število glob odkar je pričela veljati karantena, poroča ameriški Breitbart. Policija iz območja Seine-Saint-Denis, kjer prebiva ogromno nezakonitih migrantov, je za medije sporočila, da so zaradi poostrenih ukrepov preobremenjeni, eden izmed policistov pa je celo pripomnil, da je v praksi nemogoče v celoti izvajati ukrepe, ki so v skladu z razglasitvijo karantene.

Hana Murn