fbpx

Nekdanja venezuelska tožilka z novimi obtožbami na račun Madura

Nekdanja venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega (foto: epa).

Nekdanja venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega je po pobegu v tujino znova naslovila več obtožb na venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, za čigar koruptivna dejanja ima po lastnih besedah tudi dokaze. Posvarila je tudi, da je njeno življenje v nevarnosti.

Ortega se je po odstavitvi pred dnevi zatekla v Kolumbijo in nato v Brazilijo, kjer je danes nagovorila udeležence konference o boju proti kriminalu. Zatrdila je, da razpolaga z dokazi, da je Maduro pridobil veliko premoženje prek obsežne korupcijske sheme v povezavi z gradbenim konglomeratom Odebrecht. Zatrdila je tudi, da je vladavina prava pod Madurom v Venezueli umrla, država pa je postala zatočišče za kriminal, kjer dokazi za organiziran kriminal pogosto izginjajo, njene besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanja venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega: “V Venezueli je številnim v interesu ustavitev preiskav korupcijskih primerov ali primerov, povezanih s tihotapljenjem drog ali terorizmom.”

Nekdanja venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega (foto: epa).

Ortega, ki je iz Venezuele minuli petek s soprogom Germanom Ferrero pobegnila v Kolumbijo, je tudi dejala, da je njeno življenje še vedno ogroženo. “Dobila sem grožnje glede poskusa umora, in če se bo to zgodilo, bo kriva venezuelska vlada,” je dejala na konferenci.

Foto: epa.

Ortegovo je s položaja odstavila sporna ustavodajna skupščina, ki naj bi pripravila novo ustavo, vendar jo opozicija bojkotira. Maduro je Ortegovi, ki je ena od najglasnejših kritičark socialističnega predsednika, očital, da že nekaj časa sodeluje z ZDA na škodo venezuelskih interesov. Od Interpola je zahteval, naj za bivšo tožilko razpiše mednarodno tiralico.

J. F., STA