fbpx

Nekdanji glavni politični strateg Bele hiše Steve Bannon po sporu s Trumpom odhaja z Breitbarta

Foto: epa

Steve Bannon, nekdanji glavni politični strateg Bele hiše, je v torek odstopil s položaja izvršnega podpredsednika Breitbart Newsa, prav tako pa na satelitski mreži SiriusXM ne bo več imel svoje radijske oddaje. Ob odhodu je izjavil, da je ponosen na svoje dosežke, ki jih je v kratkem času dosegel pri Breitbartu. 

Bannon, ki je bil v preteklosti mornariški obveščevalec in nato investicijski bankir, je leta 2012 po smrti ustanovitelja Andrewa Breitbarta prevzel Breitbart. Leta 2016 se je Bannon pridružil Trumpovi predsedniški kampanji, saj se je z njim strinjal glede mednarodnih organizacij, priseljencev in trgovskih sporazumov ZDA, prav tako pa je nasprotnik elit in Kitajske ter vodij republikanske stranke. Trump mu je prepustil ključno vlogo v kampanji in mu po zmagi dodelil položaj glavnega političnega stratega Bele hiše. To se je izkazalo za polomijo, saj se je Bannon nenehno zapletal v spore z drugimi Trumpovimi svetovalci, medijem pa je izdajal tisto, kar se je njemu zdelo primerno.

Foto: epa

Med njima je počilo po izidu knjige Ogenj in bes
Čeprav so lansko poletje Bannona odpustili,  je vseeno ostal v tesnem stiku s Trumpom. Med njima je počilo po tem, ko je prejšnji teden izšla knjiga Michaela Wolffa s škodljivimi obtožbami Trumpove administracije, saj je v njej več Bannonovih izjav, ki jih ta do zdaj še ni na prepričljiv način zanikal. Trumpa so najbolj razjezile navedbe, da naj bi bil Bannon najbolj zaslužen za njegovo predsedniško funkcijo, in žalitve njegovih družinskih članov. Bannon je namreč Trumpovo hčer Ivanko Trump označil za neumno, njegovega sina Donalda mlajšega pa za izdajalca, ker naj bi se v času predsedniške tekme med Trumpom in Hillary Clinton srečal z rusko pravnico. Trump je knjigo po izdaji označil za nesmiselno tabloidno fantastiko z lažnimi in zavajajočimi navedbami.

Foto: epa

Ko je knjiga vzdignila veliko prahu, se je Bannon zavil v molk, kljub temu pa so ga začeli zapuščati številni donatorji in zavezniki. Po tem je objavil neke vrste opravičilo in pri tem dejal, da ni imel namena kritizirati Trumpovega sina, ampak tedanjega šefa kampanje Paula Manaforta, Ivanke pa po navedbah STA ni niti omenil. Po vsem tem so se na Breitbratu odločili, da Bannona prepričajo v odstop. Bannon upa, da se bosta s Trumpom pobotala.

N. Ž.