fbpx

Nekdanji grški finančni minister: Evropa umira po obrokih

Foto: Pixabay

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je na obisku v Madridu napadel tradicionalne politične stranke, ki po njegovem niso uspele demokratizirati Evrope. Pozval jih je k zbiranju politične moči, da državljanom vrnejo suverenost.

“Tehnokrati v Bruslju in Frankfurtu so tisti, ki niso predvideli ekonomske krize leta 2008, oni so tisti, ki so takrat umirali od strahu, kmalu zatem pa besno udarili po najšibkejših državah,” je izpostavil Varoufakis na mednarodni konferenci v Madridu. Srečanje je organizirala pobuda Plan B, ki se sicer zavzema za iskanje alternativ pri “uvedenih varčevalnih ukrepih”.

“Demokracija in evropsko gibanje v letu 2015”
Varoufakis, ki je julija zapustil Ciprasovo vlado, ki zdaj še naprej tone, nasprotuje pogojem v Bruslju. V Berlinu je v začetku februarja predstavil novo vseevropsko gibanje, imenovano “Demokracija in evropsko gibanje v letu 2025”. Gibanje se zavzema za spremembe v prevladujoči politiki varčevalnih ukrepov. V Madridu je potekala razprava o drugačni Evropi, v kateri “zasebni interes ne bi prevladal nad javnim interesom evropskih narodov”.

Varoufakis: Evropa umira
“Moj cilj je zbrati moči, da izvlečemo Evropo iz teme – ne glede na ideologijo, državljanstvo ali strankarsko pripadnost,” je poudaril nekdanji minister. Izpostavil je, da Evropa umira in da je že začela svoj razpad. Konference so se udeležili tudi predstavniki nekaterih drugih evropskih levičarskih strank in različni profesorji, poroča hrvaški Index.

N. K.