fbpx

Nekdanji kancler Gerhard Schröder odkrito simpatizira z Rusijo, saj sledi interesom Severnega toka 2

Foto: epa

Nekdanjemu kanclerju in predsedniku odbora delničarjev Nord Streama Gerhardu Schröderju ni treba upoštevati nikogar, niti svoje stranke SPD in nemškega kanclerja Olafa Scholza. Številni pa menijo, da bi ga morala stranka zaradi prijateljevanja z Vladimirjem Putinom pustiti za seboj. Schröder je kot lobist pomembno prispeval k tlakovanju poti za Severni tok 2, čigar cevi zaobidejo Ukrajino, kar pa naj bi vzbujalo nezaupanje v Nemce. “To nezaupanje bo težko razbiti, ne da bi se jasno distancirali od nekdanjega kanclerja. SPD mora končno zapustiti Gerharda Schröderja,” so zapisali v Süddeutsche Zeitung.

Nekdanji kancler Gerhard Schröder, ki je že leta predstavnik Kremlja v Zahodni Nemčiji, je zdaj z brutalno doslednostjo predstavil argumente ruskega vodstva in jih podprl. Meni, da je napotitev 120 tisoč vojakov na mejo z Ukrajino razumljiva posledica Natovih manevrov.

Po drugi strani je Schröder kot predsednik odbora delničarjev švicarske družbe v lasti Rusov Nord Stream, ki ima v lasti plinovode, po katerih se prenaša ruski plin, in dolgoletni prijatelj Vladimirja Putina dejal, da upa, da se bo “ropotanje sabelj” s strani Ukrajine umirilo. Dodal je, da se mu zdi ukrajinska kritika zavrnitve Nemčije, da državi oskrbi orožje, “res nezaslišana”.

Foto: epa

Kot navaja Süddeutsche Zeitung, je Schröderju dovoljeno prav vse, saj živi v svobodni državi, medtem pa mu drugi ne rabijo postavljati meja, do kam lahko gre s svojim mnenjem. Kot nekdanjemu kanclerju mu tudi ni prepovedano, da se postavi v družbo ruskih energetskih podjetij in ruskega predsednika. Ne promovira dobrega ugleda Nemčije v Evropi in svetu, a ga k temu ne more nihče prisiliti. Schröderju ni treba nikogar upoštevati, niti SPD in kanclerja Olafa Scholza.

Nemški kancler v nasprotju z nekdanjim kanclerjem jemlje razporeditev ruske vojske resno
Zdi pa se, da se Scholz in njegova stranka pretvarjajo, da ne slišijo tega, kar pravi njihov nekdanji kancler, neuradno pa naj bi bili nekateri v stranki ogorčeni. Sicer Schröder naj ne bi več imel večjega vpliva na vodstvo stranke, a v delih SPD se zdi, da njegova brezpogojna zvestoba Vladimirju Putinu vzbuja manj zamere kot Agenda 2010, ki je vsebovala številne reforme. V nasprotju s Schröderjem pa je Scholz razporeditev ruskih čet na meji z Ukrajino vzel zelo resno.

Foto: epa

Po mnenju nekaterih Schröder znižuje kredibilnost stranke, saj je njihov kandidat tudi kancler. Schröder je kot lobist pomembno prispeval k tlakovanju poti za Severni tok 2 po plinovodu Severni tok. Te cevi zaobidejo tranzitno državo Ukrajino in jo bistveno oslabijo v odnosu do Rusije. Velik del suma, ki ga trenutno kaže Nemčija, je povezan s plinovodom. “To nezaupanje bo težko razbiti, ne da bi se jasno distancirali od nekdanjega kanclerja. SPD mora končno zapustiti Gerharda Schröderja,” so zapisali.

Sara Rančigaj