Nekdanji kitajski voditelj skorajda odnešen s kongresa komunistične partije

Hu Jintao je bil skoraj odnešen s kongresa (Foto: Epa)

Nekdanjega kitajskega voditelja Hu Jintaa so odvedli z zaključne slovesnosti kongresa komunistične partije. 79-letnik je sedel poleg predsednika Xi Jinpinga, ko sta do njega pristopila in ga odpeljala uradnika, ki sta ga s sedeža skorajda odnesla. Podana ni bila nobena razlaga, kitajski mediji o dogodku niso poročali. Hu Jintao predstavlja zelo drugačno Kitajsko kot Xi Jinping, zato obstaja možnost, da je bil “simbolično” odstranjen. Na trenutke je celo videti, da ne po lastni volji.

Po enotedenskem kongresu naj bi stranka potrdila 69-letnega Xi Jinpinga za zgodovinski tretji mandat. Dogodek, ki poteka v Pekingu vsakih pet let, je utrdil njegov položaj najmočnejšega voditelja Kitajske po Mao Zedongu. Hu Jintao, ki je bil predsednik med letoma 2003 in 2013, je bil na odru, ko sta do njega pristopila dva uradnika. Hu je na kratko govoril z obema moškima in sprva je bil videti nenaklonjen odhodu. Nato so Huja pospremili iz velike dvorane ljudstva. Posnetek Hu Jintaa, ki ga prosijo, naj zapusti oder, je pritegnil svetovno pozornost, medtem ko ljudje poskušajo ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo. Kitajski vladi se postavlja mnogo vprašanj, odgovorov pa še ni.

Po poročanju tujih medijev sta dva najverjetnejša razloga za njegov odhod, da je bil voditelj, ki je predstavljal nekdanji čas, simbolično odstranjen, ali pa da ima Hu Jintao resne zdravstvene težave. Če so ga odpeljali zaradi slabega zdravja, zakaj se je to zgodilo tako nenadoma? Zakaj pred kamerami? Daljša montaža posnetka prikazuje Xi Jinpinga, kako se obrne proti nekdanjemu predsedniku stranke, poleg tega pa sta na levi strani Huja videti zaskrbljena Li Zhanshu in Wang Huning. Množična srečanja komunistične partije so običajno zelo načrtovani dogodki, kar vodi do špekulacij, da čas Hu Jintaovega odhoda morda ni bil naključje.

Novo napovedani 205-članski centralni komite ne vključuje Li Keqianga in njegovega kolega Wang Yanga, ki veljata za Hujeva varovanca. To pomeni, da nobeden ne bo obdržal svojih sedežev v stalnem odboru, najvišjem organu odločanja stranke, čeprav sta oba stara 67 let, eno leto manj od neuradne upokojitvene starosti. Sestava stalnega odbora bo razkrita v nedeljo, en dan po zaključku kongresa. Pričakuje se, da bo Xi, za katerega velja, da je utrdil oblast z odpravo tekmecev in zaviranjem dolgotrajnega vpliva strankarskih starešin, ponovno potrjen za vodjo stranke.

Hu Jintao predstavlja zelo drugačno Kitajsko kot Xi Jinping
Hu Jintao se je udeležil prejšnje seje za zaprtimi vrati zadnji dan kongresa, nato pa so bile kamere dovoljene v zadnjem delu dneva. Takoj po tem, ko so se kamere postavile, so uradniki pristopili k Huju in mu rekli, naj odide. Hu Jintao predstavlja zelo drugačno Kitajsko kot Xi Jinping. Vodil je veliko bolj kolektivno vodstvo in je moral uravnotežiti različne frakcije, zastopane v stalnem odboru politbiroja. Leta Huja so veljala za čas odpiranja zunanjemu svetu in večjo toleranco do novih idej. Kot generalni sekretar stranke je Xi državo popeljal v drugačno smer. Novi Centralni komite ne vključuje Li Keqianga ali Wang Yanga, oba veljata za ekonomska liberalca, oba povezana z idejami prejšnje administracije. To kaže na nov stalni odbor politbiroja, ki ga sestavljajo lojalisti Xija. Zaradi netransparentnosti kitajske elitne politike je malo verjetno, da bodo ponudili javno razlago Hujevega nenadnega odhoda. O dramatičnem dogodku kitajski mediji niso poročali, prav tako o njem niso razpravljali na kitajskih družbenih omrežjih, kjer so takšni pogovori zelo omejeni. CNN je bil na Kitajskem cenzuriran, ko je v soboto poročal o Hujevem odhodu s sestanka.

Sara Kovač