Nekdanji paznik v zaporu Islamske države razkriva brutalnost mučenja zapornikov

Foto: YouTube/Printscreen

Zaporni paznik Islamske države se je odločil, da pobegne iz smrtnega kulta, po tem, ko so džihadisti posilili 15-letno dekle in jo pustili umreti. Paznik je bil vsak dan priča temu, kako so borci Islamske države izkoriščali ženske ujetnice kot spolne sužnje, odkar je teroristična skupina leta 2014 razglasila kalifat, poroča britanski Express.

Po besedah Nizarja naj bi Islamska država aretirala na stotine žensk in jih ločila od njihovih otrok z namenom, da so jih lahko uporabljali kot spolne sužnje.

Mednarodnemu centru za preučevanje nasilnega ekstremizma je Nizar povedal, da je bilo življenje pod vladavino Islamske države sprva dobro, saj so ljudje začeli množično hoditi v mošejo, kjer so bili deležni naukov iz Korana. Nizarju in njegovi ženi so dejali, da ima Islamska država prav in da pod njihovo vladavino ne bo nobene nepravičnosti. Kmalu je začel delati v versko-policijskem zaporu, v katerem je služil kot zaporni paznik, ki je stražil tiste moške in ženske, ki so kršili zapovedi šeriatskega prava.

Med zapornicami je bilo tudi 500 jazidk
“Zaporniki so bili zaprti, prebičani in pretepeni, po dveh ali treh dneh pa so bili izpuščeni,” je povedal Nizar. Zajetih naj bi bilo tudi 500 jazidk, ki kot pripadnice krščanske ločine na Bližnjem vzhodu za Islamsko državo predstavljajo nevernice. “Medtem, ko sem hodil po hodniku, sem lahko videl, kako so nekatere jazidke jokale.” Po Nizarjevih besedah se je stanje zaostrilo, ko so borci Islamske države izvedeli, da so v zapor prispele nove ženske zapornice. Borci so si zbrali vsak svojo žensko za spolno sužnjo ali prihodnjo ženo in jim zagrozili, če se bodo upirale, bodo usmrčene. “Ker je borcev veliko, je moral paznik po deset tujih borcev naenkrat pospremiti v celico, kjer so si izbrali žensko.”

Deklica je zaradi brutalnega posilstva umrla
Nazir je še povedal, da je komajda prenašal krutost in dodal, da ga je primer 15-letne deklice dokončno prepričal v pobeg. “Borec sudanskega rodu si je izbral najstnico za svojo spolno sužnjo in jo posilil v celici. Dekle je začelo močno krvaveti, zato je ponjo prišel reševalec.” Povedal je, da je dekle zaradi notranjih krvavitev umrlo in dodal, da so ga opozorili, naj o incidentu ne govori nikomur. Dejali so mu, da so ujetniki pač ujetniki, s katerimi je mogoče vse početi.

Nizar, ki danes z ženo živi v Turčiji, je načrtoval pobeg iz Sirije po tem, ko mu je bil dodeljen tridnevni dopust.

N. Ž.