fbpx

Nekdanji poljski predsednik obžaluje sodelovanje s komunistično tajno službo

Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa (foto: epa).

Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa, ki ga je poljski Inštitut za nacionalni spomin (IPN) obtožil sodelovanja s komunistično tajno službo (SB), je priznal, da je naredil napako. Ponovno pa je zatrdil, da ni vohunil.

“Decembra 1970 se nisem pustil zlomiti in nisem sodeloval s SB. Prav tako nisem nikoli prejel denarja,” je na svojem blogu zapisal Nobelov nagrajenec za mir iz leta 1983.

“Naredil sem napako, vendar ne takšne, ki mi jo očitajo. Obljubil sem, da tega ne bom razkril, sploh pa ne sedaj,” je še zapisal Lech Walesa. “Storilec, ki bi lahko razkril resnico, še vedno živi. Nanj tudi računam,” je zapisal.

Dokumenti umrlega generala razkrili sodelovanje predsednika s tajno polciijo
V hiši novembra umrlega nekdanjega poljskega generala Czeslawa Jana Kiszczaka so namreč odkrili določene dokumente, med drugim sporazum o sodelovanju s tajno policijo, ki naj bi ga podpisal Walesa, je v četrtek Varšavi povedal direktor IPN Lukasz Kaminski. Po njegovih besedah je med dokumenti tudi potrdilo o prejemu denarja, na katerem je podpisan tudi Walesa. Kaminski je dodal, da so podpisi Walese pod dokumenti avtentični.

72-letni Walesa je sicer javno priznal, da je podpisal nek dokument, a je obtožbe o sodelovanju s komunistično policijo označil za absurdne. Pred temi obtožbami se je moral zagovarjati tudi na sodišču, ki ga je leta 2000 oprostilo.

Walesa velja za enega očetov poljske demokracije. Ob razpadanju socializma je bil kot vodja sindikata Solidarnost eden glavnih oporečnikov komunističnega režima in borec za človekove pravice. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah na Poljskem izvoljen za predsednika države s petletnim mandatom.

N. K., STA