fbpx

Nekdanji poljski predsednik priznal: Hunter Biden, sin nekdanjega ameriškega podpredsednika, je dobil funkcijo v korporaciji Burisma Holdings le zaradi očeta!

Aleksander Kwasniewski (Foto: EPA)

Ugledni član upravnega odbora ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings in nekdanji predsednik Poljske Aleksander Kwasniewski, ki se je znašel kot priča v preiskavi, je v petek priznal, da je Hunter Biden v podjetju dobil službo zaradi očetovega političnega vpliva – čeprav ni imel izkušenj v energetskem sektorju in ni niti enkrat obiskal Ukrajine. Proti Bindu je od Ukrajine zahteval preiskavo Donald Trump v kateri so ugotovili, da naj bi Hunter Biden od ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings nezakonito dobil 16,5 milijonov dolarjev. 

Kwasniewski, ki se je pridružil odboru Burisme približno ob istem času kot mlajši Biden je povedal, da je normalno, da velike korporacije iščejo za visoke položaje takšne ljudi, ki imajo dobre povezave z vplivneži. Nekdanji predsednik je tudi priznal, da sta si skupaj s Hunterjem Bidenom zagotovila delovna mesta pri tem podjetju, za katere sta dobila plačilo tudi do 75 tisoč evrov na mesec, le zaradi vpliva, ki ju imata njuni imeni. “Razumem, če me nekdo vpraša, da sem del nekega projekta, ne le za to ker sem dober, ampak tudi zaradi tega, ker sem Kwasniewski in nekdanji predsednik Poljske”, je še dejal. “To je vse povezano. Tisti, ki so brez uveljavljenih imen, so “nihče”. Tudi biti Biden ni slabo. Je ime z vplivom.”

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Nekdanji predsednik je nadaljeval s priznavanjem. Dejal je, da je bil Biden sestavni del upravnega odbora, čeprav ni imel izkušenj v energetskem sektorju in v petih letih mandata ni niti enkrat obiskal Ukrajine. “Zbiral je informacije,” je dejal Kwasniewski in trdil, da je Hunter Biden podjetju pomagal pri korporativnem upravljanju. “Bil je koristen za nas, ker je vedel to, česar mi nismo.” Podjetje je namreč postalo središče v preiskavi, ko je Donald Trump ukrajinski vladi predlagal, naj razišče, kako je Hunterju Bidnu sploh uspelo zagotoviti sedež v upravnem odboru.

Sumili na pranje denarja
Ugotovili so, da se je podjetje v času, ko se je jim je pridružil Biden, začelo aktivno sodelovati z vplivneži iz Zahoda, da bi lahko preprečili preglede svojih poslovnih praks. Istega meseca, ko sta se Biden in Kwasniewski pridružila odboru, je britanska vlada zamrznila vse račune, ki so pripadali ustanovitelju podjetja Mykonu Zlochevskyju,  saj so sumili na pranje denarja.

Foto: STA

Biden sam priznal, da so ga zaposlili zaradi očeta
Tudi sam Biden si pri situaciji ni pomagal, še posebej, ko je oktobra med intervjujem za ABC News priznal, da je njegov očetov politični vpliv najverjetnejši razlog za njegovo imenovanje v svet Burisme. “Nevem. Nevem. Verjetno ne,” je na vprašanje, ali bi ga v podjetju zaposlili, če ne bi bil njegov oče podpredsednik, povedal mlajši Biden. Hitro je dodal, da je politični vpliv njegove družine vedno igral veliko vlogo pri njegovih poslih.

Lana Božič