fbpx

Nekdanji terorist ISIS svari: Morilska ideologija Islamske države je mogoče poražena, a ni pozabljena

Nekdanji borec ISIS v zaporu SDF Hamza Nmeie (vir: twitter)

V intervjuju za Fox News, ki je potekal v zaporu SDF, je nekdanji borec ISIS svaril, da bo ideologija Islamske države preživela propad “kalifata” in navdihnila druge skupine, ki so obsedene s porazom ZDA.

Hamzo Nmeiea je pri 20-ih letih v letu 2011 radikalizirala salafistična skupina v Beligji.  Nmeie je bil druga generacija imigrantov v Belgiji, njegovi starši so prišli v Evropo iz Maroka. Samo dve leti pozneje se je podal v Sirijo, kjer se je leta 2013 kot rekrut pridružil Al Kaidini izpostavi Al-Nusra.

Kmalu zatem se je pridružil Islamski državi v Siriji, kjer se je boril na njihovi strani vse dokler ga lansko leto v bitki za Raqqo niso zajele sile SDF. Sam vztraja, da v petih letih bojevanja na strani morilske ideologije ni ubil nikogar, a so ga pripadniki SDF po poročanju Breitbarta vseeno uspešno identificirali kot enega izmed borcev.

Hitra radikalizacija mladih
Njegova radikalizacija je bila izjemno hitra. Bil je zaposlen, imel je svoje življenje, a vse to ni bilo dovolj, da bi ga navedlo k premisleku, preden se je pridružil salafistični skupini, ki ga je napotila naprej proti Siriji. Hamza zdaj trdi, da se je odrekel Islamski državi ter da njenega voditelja Abu Bark al-Bagdadija vidi kot “zlobnega človeka”.

Vodja ISIS Abu Bark al-Bagdadi (Vir: Twitter)

Po Nmeievih besedah bo ideologija ISIS preživela propad Islamske države, saj salafisti tako kot militanti na strani ISIS vidijo ostale seve islama kot “nečiste” ali pa v njih vidijo “orodje, ki so ga izdelale zahodne kolonialne sile, da bi si podredile muslimane”. Zanje boja ne bo konec, dokler ne bo na svetu obstajala samo “ena prava šeriatska država na Zemlji”.

Boja proti morilski ideologiji še ni konec
O tem pričajo tudi novice o stalnih terorističnih napadih v Libiji, Iraku in Tuniziji, s katerimi motijo volitve, ugrabitve, paravojaški napadi ter bombardiranja Boko Harama v Nigeriji in na koncu koncev tudi širjenje  lovk ISIS v Afganistan ter na Filipine. Nevarnosti pa se ne morejo izogniti niti države na zahodu. Tako so v Dallasu 17-letnika obtožili načrtovanja strelskega pokola v imenu ISIS, medtem ko je Evropa te dni v strahu pred možnim povratkom preostalih pripadnikov ISIS.

Eden od pripadnikov ISIS z njihovo zastavo (Vir: Twitter)

Islamska država je gotovo poražena, a moramo se zavedati, da kača piči tudi, ko ji odrežemo glavo. “Islamska država je padla, a ni pozabljena, je poražena, a ne uničena, je diskreditirana, a ne izbrisana,” so zapisali pri Breitbartu.

Ivan Šokić