Nekdanji veleposlanik Kolmanič o poročanju slovenskih medijev o “impeachmentu”: “To je grozljivo! Tako enostransko, zavajajoče!”

Vladimir Kolmanič (Foto: Nova24TV)

Demokrati so v kongresu uspeli izglasovati poziv k odpoklicu predsednika Donalda Trumpa z oblasti, ta pa jih je na svojem shodu v Michiganu označil za nore. Gre namreč za zelo ohlapne obtožbe zaradi domnevne zlorabe oblasti, ki za razliko od ustavne obtožbe proti npr. Billu Clintonu niso dobro argumentirane, zaradi česar tudi politični analitiki pričakujejo, da bo Senat Trumpa oprostil obtožb. Še več, za Trumpom trdno stoji njegova Republikanska stranka, ki rezervnega scenarija za volitve prihodnje leto ni pripravila. V oddaji Tema dneva je dogajanje komentiral tudi nekdanji veleposlanik Vladimir Kolmanič, ki je zgrožen nad poročanjem naših režimskih medijev o dogajanju v ZDA, izpostavil pa je tudi fenomenalne dosežke Trumpa, o katerih se pri nas ne poroča. V ZDA imajo med drugim najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih petdesetih letih, dosegli pa so tudi energetsko neodvisnost in postajajo neto izvoznica energentov.

Znano je, da ameriški predsednik Donald Trump nima dlake na jeziku in se ne boji dolgega in ostrega boja. Oboje je dokazal, ko je nagovoril zbrane podpornike na političnem shodu v Michiganu, medtem ko so demokrati v istem trenutku v kongresu izglasovali poziv k njegovemu odpoklicu z oblasti: “Zato, ker ustvarjamo delovna mesta in se borimo za delavce v Michiganu ter dosegamo nikoli poprej videne številke to so neverjetne zmage za ameriški narod na vse to pa radikalna levica v kongresu gleda s sovraštvom, zavistjo in besom. Saj sami vidite, kaj se dogaja. Ti ljudje so nori.” Pri manevru demokratov gre zgolj za odvračanje pozornosti, saj demokratska stranka nima nobenega kandidata za predsedniške volitve, ki bi se lahko kosal s Trumpom. Poudaril je tudi, da pomeni postopek Demokratske stranke prezir do volje ameriškega volivca: “Že od vsega začetka so me poskušali obtožiti, še preden sem se podal na predsedniške volitve. Če se spomnite, sem takoj dobil prednost pred demokrati in na prvem mestu ostal vse do zdaj.” Sicer je to tretja ustavna obtožba v ameriški politični zgodovini. Pred Trumpom so obtožili tudi Andrewa Johnsona v 19. stoletju, kakor tudi Billa Clintona leta 1998. Po deseturni razpravi so demokrati, ki imajo v kongresu večino, ustavno obtožbo le izglasovali. Celoten postopek se sedaj seli v Senat, kjer pa je situacija obrnjena.

Demokrati Trumpu očitajo zlorabo oblasti
Radikalni demokrati predsedniku očitajo domnevno zlorabo oblasti, saj naj bi v zameno za vojaško pomoč pritiskal na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, naj odpre preiskavo o več kot neetičnih dejavnostih Hunterja Bidna, sina nekdanjega podpredsednika Joa Bidna, v času, ko je bil zaposlen v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma. Prav tako naj bi Trump oviral kongresno preiskavo o tej tematiki. “Surovi so. To so najbolj okrutni ljudje. Republikanci niso tako zlobni, kot so oni. Vendar bi zaradi te sramote tudi sami postali takšni. Druga stvar: zmeraj držijo skupaj. Sedaj si pa mislite, trije demokrati so prestopili k nam, nihče od naših pa ni šel k njim. To je nepojmljivo,” je bil oster Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Politični analitiki pričakujejo, da bo Senat Trumpa oprostil obtožb
Politični analitiki so enoglasni, da bo Senat Trumpa oprostil obeh obtožb ter da mu demokrati delajo uslugo, saj je sam postopek med Američani sprožil val neodobravanja. To bo Trumpu tudi pomagalo, da se bo na predsedniških volitvah prihodnje leto otresel demokratskega protikandidata, ki bo po vsej verjetnosti prav prej omenjeni Joe Biden. Za obtožbo o domnevni zlorabi oblasti je glasovalo vseh 230 demokratov, republikanci so bili proti. Za oviranje preiskave pa so trije demokratski kongresniki glasovali skupaj s svojimi republikanskimi kolegi. Tako je večmesečno zaslišanje prič pred kongresnimi odbori nazorno pokazalo, da so obtožbe demokratske stranke osnovane na kupu laži.

Kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo, nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. (Foto: epa)

Očitki proti Clintonu so bili dobro argumentirani, proti Trumpu pa so precej ohlapni
O ustavni obtožbi se je v oddaji Tema dneva pogovarjal tudi Luka Svetina z gostom Vladimirjem Kolmaničem, ki je uvodoma povedal, da se ustavna obtožba proti Trumpu razlikuje od vseh predhodnih: “Prvi, ki je bil Andrew Johnson, recimo, mislim, da ni bil niti izglasovan v predstavniškem domu. Andrew Johnson je nasledil umorjenega predsednika Abrahama Lincolna, kot podpredsednik je bil najprej v funkciji in je nato postal predsednik. Bila so nesoglasja, bil je demokrat za razliko od Lincolna, ki je bil republikanec.” Podobnost med impeachmentom proti Clintonu in Trumpu pa je po Kolmaničevih besedah v tem, da sta oba deležna ogromne medijske pozornosti: “Vendar pa so bili očitki Clintonu zelo argumentirani in jih je bilo tudi kar nekaj več, z dokazi, s pričami in tako naprej. Tukaj, kot vidimo, sta ta dva člena obtožnice zelo ohlapna.” Ustavna obtožba je grozila tudi Richardu Nixonu, ki pa je sam odstopil, a ga takrat ni več podpirala niti njegova, Republikanska stranka. Kot je pojasnil Kolmanič, republikanci soglasno stojijo za predsednikom Trumpom, poleg tega pa nimajo rezervnega scenarija za volitve prihodnje leto: “Ni nobenega resnega protikandidata. Trump je zelo uspešen na mnogih področjih.”

Luka Svetina in Vladimir Kolmanič (Foto: Nova24TV)

Med neodvisnimi volivci podpora impeachmentu izredno nizka, kar je lahko odločilno na volitvah
Kot je povedal Kolmanič, je Trump sebe tudi v tem primeru prikazal kot žrtev, poleg tega pa vse ameriške javnomnenjske raziskave kažejo na to, da se podpora impeachmentu ves čas niža in je padla pod 50 odstotkov: “Zelo pomembno je to, da je pri neodvisnih volivcih ta še posebno nizka. In to je lahko odločilno na volitvah.” Ob dogajanju v ZDA je kar težko prenašati poročanje naših mainstream medijev: “Jaz sem vendarle v ZDA preživel v prvi bojni liniji štiri leta in se udeleževal desetine takšnih dogodkov, bil na konvenciji republikancev v Clevelandu, bil sem na samih volitvah novembra, obiskal sem 12 volišč in napisal na desetine depeš. Imel sem na desetine različnih virov. In ko poslušam to omejeno poročanje naših dopisnikov – to je grozljivo! Tako enostransko, zavajajoče!” Ob tem ni presenetljivo, da upada zaupanje v mainstream medije v ZDA, enako pa se po Kolmaničevem mnenju dogaja tudi pri nas.

Gospodarstvu ZDA gre zelo dobro, pod Trumpom pa so dosegli tudi energetsko neodvisnost
Kolmanič je v nadaljevanju oddaje spregovoril tudi o Trumpovih dosežkih: “On ima odlične gospodarske rezultate. Ravno zdaj, po objavi uradnih podatkov novembra, o številu novih zaposlenih 266 tisoč novih delovnih mest je bilo ustvarjenih, samo novembra. Paralelno je bilo objavljeno, da je brezposelnost dosegla najnižjo raven v petdesetih letih.”

Gibanje indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih petih letih (Vir: Yahoo! Finance)

“Vrednosti na borzi so porasle, samo Dow Jones je porasel za 54 odstotkov v Trumpovem mandatu. Danes ravno berem, da 76 odstotkov vprašanih poslovnežev in vlagateljev napoveduje Trumpovo zmago leta 2020. On ima odlične gospodarske rezultate. Tako je tudi na drugih področjih, ZDA so postale energetsko neodvisne. Pri nas ne dojemajo, kaj to pomeni. Spomnimo se nazaj, nafta na Bližnjem vzhodu je bila pogosto razlog vojn tam. Čim so ZDA energetsko neodvisne, nimajo nobenega interesa tam intervenirati vojaško. Še več, postajajo neto izvoznica energentov,” je glede Trumpovih dosežkov še povedal Kolmanič in dodal, da gre za fenomenalne dosežke, ki jih naši mediji ne omenjajo. V članku so navedeni le ključni poudarki, vabljeni k ogledu celotne oddaje na priloženem videposnetku.

Rok Krajnc

 • rubec

  Ne morem in ne morem priklicati tadeje lampret, da bi povedala kaj ankete kažejo clintonovi in kdaj lahko pričalujemo njeno vrnitev. Mogoče že pred letošnjim Božičem? Ne vem ali je moj telefonski aparat tako švoh ali imajo pri dončiču v slačilnici švoh signal.

 • von Rhein

  Slovenski mediji so v večini neprebavljiva pisunska in gobcava skrpucala.Nekateri zaradi tradicije načina poročanja,nekateri iz prilizovanja delilcem financ. Prepričan sem,da je način serviranja informacij odkar sem se večini odpovedal ,še slabše.

 • JANEZ GUS

  To neprebavljivo rdečo greznico moramo pa še obvezno plačevati.Te pristranske rdečuhe na RTVS je za razterat do zadnjega.Posamezniki,največ 5 kom izuzeti.Ne vem koga zavajajo.Gledanost je katastrofalna.Gledamo faktor in NOVO 24.

 • FORT WORTH

  Americani imajo predsednika Trumpa nemskih korenin,
  mi
  pa lubadarja sarca albanskih korenin…
  Razlika ??
  Nic cudnega, da se saracqui sprehaja s sklonjeno butaro po bruseljskih hodnikih in pisarnah.

 • Andrej

  Trump je sam finansiral lastno kampanjo in ni od nikogar odvisen, da bi mu moral vračat usluge. To je za demokrate nesprejemljivo in pogubno. No, tudi komunistom to ne gre v glavo. Oni so priskledeni na državne jasli.

  • शांति

   Mislim, da tudi mesečne plače ne prejema, vsaj tako je v začetku govoril, da bo.

 • xtc

  Kruta realnost,za Demokrate in SLO levake,Trump je za drugi mandat NEPREMAGLJIV.
  Glede SLO levih medijev pa tole-JAHNSON je propadel,najnižja podpora,Johnson poražen-REALNOST?
  Johnson POMETEL z bleferji nad pričakovanji.

 • kokobily

  Malo previdnosti, ko Trump govori o padcu brezposelnosti… Ameriški sistem – če si 3 ure na teden zaposlen, ne veljaš več za nezaposlenega. ljubčki, 3 URE !!! Zmanjšaš socialo, prisiliš ljudi, da vsaj kakšno urico oddelajo in si skoraj odpravil brezposelnost…
  Edino, kar cveti, so umetno napihnjeni borzni indeksi, ti so pa posledično rezultat ekstremnih carin, ki jih je uvedel proti vsakemu, ki se mu ni dopadla njegova frizura…

  • šmentanamuha

   Tudi tri urno delo je delo, če zanj dobiš plačilo, sicer je volunterstvo.

   • kokobily

    Ja, res je, poudaril sem samo, kaj se šteje v US za nezaposlenost. Gre za statistiko, s katero potem trumpofili hvalijo njega dosežke.Večina gospodarske rasti je rezultat konsolidacije gospodarstva (Obamovo delo) po velikem padcu (kriza). vpelješ carine, (posredno začne povpraševanje po domačih izdelkih), iz centralnih rezerv nafutraš vojaško industrijo, odpreš zaprte rudnike (zaposlitev rudarjev), pospešiš črpanje asfaltne nafte in si dosegel “energetsko neodvisnost”. Dejansko si se vrnil v 20 leta prejšnjega stoletja. US avti še vedno žerejo dvakrat več kot evropski, projekti bazirani na obnovljivih virih se ustavljajo.. Kratkoročno BLEF deluje, žal, vse nas bo na koncu bolela glava zaradi Trumpove narcisoidnosti..

    • pupa

     Amerika first!!!!!!!!!

     Slovenija še vedno čaka na predsednika, ki bo uporabil podobno besedno zvezo in deloval za Slovenijo in Slovence.

    • šmentanamuha

     Dej ti raje kakšno o Šarčevi gospodarski politiki povej. pa pusti Trumpa pri miru, ker zelo dobro ve, kaj dela.

 • šmentanamuha

  Se strinjam. Poročanje RTV SLO je naravnost sramotno, neprofesionalno, naravnost slaboumno. Super, da se je oglasil ta veleposlanik. V vseh vidikih padamo na dno. Nikoli si nisem mislila, da lahko ljudje z integriteto, vsaj takšen videz so dajali nekoč, postanejo takšni mehkužci brez hrbtenice,lažnivi in brez dostojanstva, brez narodne zavednosti. RESET

 • Gr Enze

  RDEČE TROBENTE TROBIJO PO SLOVENIJI !

 • šmentanamuha

  Trump 2020!